Целият свят се бори с новия коронавирус. В супермаркетите и

...
Целият свят се бори с новия коронавирус. В супермаркетите и
Коментари Харесай

Може ли COVID-19 да оцелее върху плодове, опаковки или захарни изделия?

Целият свят се бори с новия ковид. В супермаркетите и аптеките в спазването на хигиеничните ограничения са по-стриктни от всеки път: на касите има маркери за съблюдаване на наложително разстояние, касиерите седят зад стъкла от плексиглас, охранителите управляват броя на клиентите в магазина. Но какво да се каже за заплахата от зараза посредством продуктите, които пипаме в магазините или носим вкъщи си? Отговор търсят в редакцията на немския народен всекидневник Der Westen в публикация, озаглавена „ Може ли коронавирусът да оцелее върху плодове, опаковки от чипсове или захарни произведения? “ Материалът е представен от организация " Фокус ".
„ Тази форма на ковид съществува единствено от три месеца. Следователно към момента няма смислени изследвания, само че има някои доказателства, че е относително устойчив на повърхности. Вариациите са от няколко часа до няколко дни ", цитира медията думите на Томас Прайс от Асоциацията на аптекарите в провинция Северен Рейн-Вестфалия.
Първото, което доста клиенти вършат в супермарките, е да вземат количка. Дръжките ѝ нормално са направени от пластмаса – материал, върху който вирусите могат да останат инфекциозни изключително дълго време. Към сегашния миг знаем, че става въпрос за два до три дни. „ Но най-важният фактор за предаването е капковата зараза, а не контактната. Контактната зараза е с доста по-малко значение, изключително в случай че се съблюдават други хигиенични ограничения, като миенето на ръцете и отбягване на докосването на лицето с ръце “, увери Прайс.
От редакцията напомнят мнението на Федералната работа за оценка на рисковете, според което коронавирусът може да оцелее върху произведения от мед до към четири часа. Устойчивостта му обаче постоянно зависи от факторите на околната среда, като температура или мокрота. 
Според профилирания орган до момента не е прочут случай, при който пациент да е бил инфектиран с новия ковид посредством допиране на колички, пари в брой, ПОС терминал или смарт телефон. Ако възпален с ковид кихне върху количката и идващият клиент допре лицето си, без да е измил ръцете си, теоретично е допустимо да се болести. Ето за какво органът предлага постоянно миене на ръцете и отбягване да се пипа лицето.
Томас Прейс също акцентира това: „ Дискусията за това какъв брой дълго остава вирусът на повърхности в действителност няма действително значение, в случай че поддържате вярна хигиена на ръцете. Независимо от това, целесъобразно е постоянно да почиствате предмети, с които постоянно влизате в контакт, като дръжки, мобилни телефони, клавиатури или дистанционно управление ". 
Що се отнася до пазарските колички и ПОС терминалите, заразяването с ковид наподобява много малко евентуално. Особено откакто измиете добре ръцете си. Но какво да се каже за опаковката на храната? В края на краищата, опаковките или торбичките са направени от пластмаса - материалът, върху който вирусите могат да останат дейни до три дни. Това, което наподобява изключително обезпокоително: чипс и захани произведения като шоколад, нормално се ядат незабавно, откакто сме отворили опаковката им непосредствено от ръка в уста. Същото важи и за плодовете и зеленчуците. Има ли нараснал риск от зараза тук? 
„ По-скоро не. Бих смятал вероятността да се заразим от опаковката с чипс за дребна. По принцип мощното съсредоточаване на вируси върху такава опаковка е малко евентуално ", споделя Прейс.
Федералната работа за оценка на рисковете също прави оценка заплахите от заразяване от храни или опаковки: „ В момента няма случаи, в които е потвърдено, че хората се заразяват по различен метод, да вземем за пример посредством консумация на храна или посредством контакт с предмети ".
„ Вниманието постоянно е нещо положително. Разбира се, в случай че измиете опаковката или ръцете си, откакто я отворите, ще бъде още по-безопасно “, прибавя Прайс към оценката на Федералната работа. Измиването е задоволително и за плодове и зеленчуци: „ Не е нужно да обелвате всеки плод. Няма и рекомендация от профилираните кръгове за това ", разяснява още специалистът.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР