Целият първи срок на настоящата учебна година ученици, родени в

...
Целият първи срок на настоящата учебна година ученици, родени в
Коментари Харесай

Парадокс: Ученици от София, учещи в близки градове, не могат да ползват градския транспорт с преференции

Целият първи период на актуалната образователна година възпитаници, родени в София, само че учещи в близки градове, като да вземем за пример Костинброд или Правец, нямат право да си купят карта с преференции за градския превоз в София, сигнализира в понеделник общинският консултант от “Демократична България” Симеон Ставрев.

“ГЕРБ, Съюз на демократичните сили и Вътрешна македонска революционна организация си разрешиха да лишат от преференциални карти за градския превоз децата през първия период на образователната година, които живеят по непрекъснат или сегашен адрес в София, само че учат в учебни заведения в периферията на града. Много просто - да не бъде признато това предложение само и единствено, тъй като идва от опозицията в СОС - групата на Демократична България. За задачата бяха впрегнати с изключение на напъните на транспортната и още една комисия в Общинския съвет, по този начин и цели две министерства - тези на финансите и транспорта”, написа Ставрев.

Той посочи, че не е очаквал, че неговата “скромна личност ще породи подобен отпор за смяна на 2 изречение в наредбата за градския превоз на Столична община”.

Общинският консултант прецизира, че е внесал отчет по проблема на в Столичен общински съвет на 12 февруари 2020, който е прегледан няколко месеца по-късно.

“В една от комисиите получих и увещание, че няма по какъв начин моят отчет да не бъде подсилен при изискване, че поправя тази несправедливост, само че има потребност от корекции в структурата, с цел да дава отговор на избрани условия. Коригирах го в границите на няколко дни и пуснах поправения отчет на 28 юли 2020 с концепцията да бъде гласуван в СОС до 15 септември и децата да могат да се възползват най-сетне от понижението. Нищо такова не се случи. Председателят на транспортната комисия в СОС (от ВМРО) и шефът на ЦГМ (бивш областен кмет в София от ГЕРБ, изритан от избирателите) споделиха, че би трябвало да попитаме Министерство на финансите дали ще доплащат тези субсидирани карти, както на другите възпитаници. Така на 15 септември 2020 господин Кирил Ананиев, към този момент в качеството си на Министър на финансите, където дебаркира от предходната заемана от него служба - Министър на опазването на здравето, получи питане от транспортната комисия в СОС. На 30 септември Министерство на финансите върна отговор, в който общо взето сподели да питаме Министерство на превоза и че нищо друго не могат да кажат и по този начин въпроса остава отворен до през днешния ден ", споделя още Ставрев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР