Целината /керевиз/ е с много високо съдържание на фибри, което

...
Целината /керевиз/ е с много високо съдържание на фибри, което
Коментари Харесай

Сокът от целина прави чудеса с организма ни

Целината /керевиз/ е с доста високо наличие на фибри, което може да ни накара да се усещаме сити. Това е повода, заради която не би трябвало да ядем доста от нея на едно хранене. Когато вършим сок, отстраняваме фибрите и безусловно можем да изстискаме към половината връзка в една чаша. Желателно е да се пие заран. Имайки поради, че целината е цялостна с витамини, минерали и други вкусотии и че този сок не е просто вкусна напитка, а е супер здравословно допълнение към постоянното хранене. Сокът от целина е с доста ниско наличие на захар и калории и, за разлика от други плодови и зеленчукови сокове, в една чаша от него има по-малко захар и калории от един приблизително огромен морков. Ето и главните му преимущества:

1. Предотвратява проблемите със зрението

Целината е с високо наличие на витамин А, който е значим за зрението. Предпазва очната повърхнина от бактерии и вируси. Витамин А също оказва помощ да се предотврати развиването на проблеми със зрението, свързани с възрастта като катаракта.

2. Намалява риска от рак

Целината съдържа лутеолин, а откривателите са разкрили, че този детайл отслабва раковите кафези и ги прави по-податливи на лекуване. Целина се употребява в китайската медицина като антираково средство дълго време.

3. Неутрализира храната, богата на киселини

Целина е с високо наличие на детайли като желязо, магнезий и натрий, които придават на сока мощни алкализиращи свойства. С други думи, може да обезврежда храните, богати на киселини, като по този метод ни оказва помощ да поддържаме здравословен баланс на pH в тялото си. Консумацията на прекомерно храна, богата на киселина, може да докара до всевъзможни здравословни проблеми като утежняване плътността на костите, камъни в бъбреците и проблеми с черния дроб и сърцето.

4. Регулира салдото на течности

Целината е с високо наличие на калий и този минерал играе забележителна роля в доста процеси в тялото ни. Учените считат, че калият е третият най-съществен минерал за положителното действие на телата ни. Ние сме построени от към 60% вода и 40% от нея се намира в клетките, до момента в който останалата е отвън клетките, в гръбначната течност, кръвта и сред клетките. Нивото на вода вътре и отвън клетките е доста значимо и се въздейства от концентрацията на електролити. Калият се разтваря във вода и се държи в нашата система като позитивно зареден електролит, регулиращ равнището на водата вътре в клетките.

5. Предотвратява диабет вид 2

Диабет вид 2 се трансформира в сериозен здравословен проблем за актуалния свят. Изчислено е, че до 2030 година повече от 400 милиона души по света ще страдат от тази болест. Целината е един от естествените способи да се предотврати появяването му. Тя съдържа доста витамин К. Едно изследване потвърждава, че той усъвършенства чувствителността ни към инсулин.

6. Богат на фолиева киселина

Фолиевата киселина е един от витамините от група В и е значим детайл за алените и белите кръвни кафези в костния мозък. Играе също значима роля за превръщането на въглехидратите в сила, разграждането на протеините и производството на ДНК. Само една чаша сок от целина съдържа 145 микрограма фолиева киселина, което е над 36% от целесъобразния банкет за мъже и дами и 29% за бременни и кърмещи дами.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР