Целината е двугодишно растение от семейство Сенникоцветни, близък роднина на

...
Целината е двугодишно растение от семейство Сенникоцветни, близък роднина на
Коментари Харесай

Ето какво ще се случи, ако включите ЦЕЛИНА в менюто си

Целината е двугодишно растение от семейство Сенникоцветни, непосредствен родственик на кимион, кориандър, морков, магданоз, копър и други. Днес тя се отглежда в съвсем всички континенти, като се употребява за подготвяне на салати и разнообразни типове ястия.

В Древна Гърция букети с листата на това растение получавали спечелилите в разнообразни спортни съревнования. Древните гърци също по този начин украсявали жилището си с целина, с цел да го предпазят от зли сили и негативни сили. Смятало се, че растението носи шанс и постоянно се събирало в вързоп с чесън и лук.

Първоначално целината се е употребила като лечебно растение, а от 17-ти век към този момент стартира да се включва в разнообразни ястия.

Растението обича влагата и не се опасява от студове, тъй че се усеща добре даже в северната част на Русия.

Целината има многочислени изгоди, ето за какво е хубаво да си я похапвате по-често.

В целината има доста витамини, а преди всичко е витамин С – в 100 грама се съдържа 8 мг от него. Всички елементи на растението съдържат аминокиселини и микроелементи: бор, калций, хлор и други потребни за организма. Целината е богата на фибри и етерични масла, както и на витамини А, Е, и витамини от група В.

Защо да си я похапвате?

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР