Цели войскови подразделения в руската армия са съставени изцяло от

...
Цели войскови подразделения в руската армия са съставени изцяло от
Коментари Харесай

Русия праща опасни осъдени престъпници да воюват в Украйна


Цели войскови подразделения в съветската войска са формирани напълно от наказани нарушители, лежали в пандиза. Как ги вербуват и какъв брой им заплащат, с цел да се бият в Украйна? Интервю с правозащитничката Олга Романова.

На убийци и други рискови нарушители им се дават обещание стотици хиляди рубли месечна заплата и опрощение след шестмесечна работа на бойното поле в. Но в реалност това е машинация, а мнозина въобще не доживяват да получат първа заплата, споделя за Дъждовни води съветската правозащитничка Олга Романова.

Говорите за вълна от недоволства, подавани от родственици на пандизчии. Защо има толкоз доста тъжби?

Олга Романова: По две аргументи. Едната е, че не им заплащат обещаните пари. Измина повече от месец, откогато първата група пандизчии беше изпратена да води война. Първата борба с тяхно присъединяване беше край Луганск на 12 юли, след която имаше и първи умрял пандизчия. Сраженията не престават, хората мрат, а обещаните пари не се изплащат. Имаме данни за едно заплащане от 30 хиляди рубли и за второ от 100 хиляди рубли. Няма обаче никакви заплати от порядъка на 200 до 400 хиляди рубли, каквито са били обещавани.

Втората причина е, че пораства броят на жертвите: на фронта всеобщо гинат пандизчии, което е изцяло обяснимо, тъй като това не са подготвени бойци. Те са в неприятна физическа форма, доста от тях въобще не са ходили в армията и в този момент нямат никаква визия какво изобщо вършат в Украйна.

А по какъв начин ги вербуват? Как протича самото набиране?

Олга Романова: Хора от свързаната с Евгений Пригожин обикалят пандизите. Представете си го по този начин: в двора на някой затвор каца хеликоптер на частна военна компания, от него слизат хора в лъскави униформи, измежду които и самият Пригожин с медал „ Герой на Русия “. Служителите на пандиза им се подчиняват покорно и хората незабавно схващат, че е дошъл някой доста огромен началник.
Редакцията предлага
След това стартират да ги обработват. Казват им: „ Момчета, вие ще излезете отсам единствено в дървени ковчези. А ние ви предлагаме пари, популярност, опрощение, измиване на срама за осъществените от вас закононарушения, дори ще получавате пари и ще можете да се виждате с околните си. Животът ще стартира изначало. “

Следва наложителната порция агитация за нацистите, Украйна, и за това по какъв начин осем години били убивани деца в Донбас. Макар че не всички пандизчии имат вяра на тази агитация, за тях това е единствената опция да стартират нов живот – като лишават живота на други хора.

Сред кои пандизчии се търсят претендентите?

Олга Романова: Мъже над 55-60 години не се набират. А също и пандизчии с украински паспорти, както и наказани за полови закононарушения или педофили. Всички останали обаче биват вербувани, като избират убийци и причинители на тежки закононарушения – да вземем за пример убийства или опити за убийства, въоръжени грабежи и така нататък Не наемат също и пандизчии с недъзи или заболели.

Каква част от тях се съгласяват?

Олга Романова: Хората се съгласяват много бързо, тъй като всички са водени от една и съща мисъл: по-добре на война, в сравнение с в пандиза.

Във всички затвори ли се набират бойци за фронта или единствено на някои места?

Олга Романова: Дотук са съумели да обходят затвори единствено в европейската част на страната. Не се удостоверяват информациите, че са стигнали до Перм и Новосибирск.

Колко пандизчии биха могли да наберат общо?

Олга Романова: Средно хората на съумяват да убедят по към 20 % от излежаващите присъди в пандизите. Ако в Русия има към 600 хиляди пандизчии, и в случай че приемем, че най-малко 10 на 100 от тях одобряват офертата, това значи, че те елементарно могат да наберат коло 50-60 хиляди души.

Какво се случва след това с тях – обособени отряди ли основават или ги разхвърлят по другите елементи?

Правозащитничката Олга Романова

Олга Романова: Създават обособени подразделения към частната войска „ Вагнер “. Обикновено това са групи от по към 40 души, на които им дават обещание сами да си избират пълководец. Хвърлят ги първи в багра, а дезертьорите се разстрелват на място. Знаем обаче, че зад тях вървят същински подготвени отряди на „ Вагнер “.

Казвате, че са най-отпред на фронтовата линия?

Олга Романова: Разбира се, тях ги хвърлят първи. Те са доста зле подготвени бойци, за които никой не е изключително угрижен дали ще бъдат убити. Обикновено те се бият под прякори, нямат никакви обществени контакти, връзки, родственици. А на мъртвите не би трябвало да се заплащат заплати. Това си е чиста облага.

В обществените мрежи отговаряте остро на всички, които се жалват, да вземем за пример от жалкото възнаграждение. Защо казвате на брачната половинка на подобен войник, че той е военнопрестъпник?

Олга Романова: Бих желала хората да знаят защо става въпрос, че това са пари за присъединяване във война, за военни закононарушения. Тези хора въобще не схващат тази връзка. Казват ми, че при тях са пристигнали някакви началници от името на Путин и им дали обещание да паднат всички обвинявания против техните близки. А аз им споделям: Какви ги говорите? Нима въобще не можете да разберете защо става дума? Защо изпращате там вашите близки? Та те не са умрели инцидентно и при естествени условия. Те са убивали хора.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР