Целенасочените усилия на руския президент Владимир Путин да редуцира зависимостта

...
Целенасочените усилия на руския президент Владимир Путин да редуцира зависимостта
Коментари Харесай

Русия намали наполовина зависимостта на износа си от долара

Целенасочените старания на съветския президент Владимир Путин да редуцира зависимостта на страната от щатския $ стигнаха до значим крайъгълен камък откакто делът от съветския експорт, деноминиран в зелени пари, за първи път слезе под 50 %. 

Основната част от спада на използването на $ идва от комерсиалните покупко-продажби на Русия с Китай, над три четвърти от които са осъществени в евро, сочи формалната информация на " Банк России ", оповестена на 26 април. Делът на единната европейска валута от общия размер на съветския експорт е скочил с над 10% - до 36%, през четвъртото тримесечие на 2020-а. 

Поредицата от наказания и непрекъснатата опасност за нови наказателни акции принудиха Кремъл да откри способи да изолира стопанството на страната от намесата на Вашингтон. Руската централна банка, от своя страна, оряза вложенията си в американски дългови бумаги и ги компенсира със злато и евро. 

Изтеглянето от американския $ при търговията с Китай се форсира през 2019-а когато съветският петролен колос " Роснефт " преизчисли контрактите за експорт на пратките от черно злато в евро. Множество компании със междинна пазарна капитализация сега търсят способи да лимитират експозициите си в щатски долари, като множеството от тях деноминират договорите си в китайски юани или в рубли при комерсиалните покупко-продажби с Пекин, разяснява Даниел Хайндъл - един от двамата шефове на звеното за валутни и лихвени интервенции на VTB Capital в Москва. Експертът добавя, че все по-голяма порция от осчетоводяването на покупко-продажбите сред Русия и някогашните руски републики е в рубли. 

Вашингтон наложи нови наказания на Русия през април, в това число и предели на покупките на новите излъчвания съветски държавен дълг. Те бяха в отговор на обвиняванията, че Москва е стояла зад хакерските офанзиви на американската софтуерна компания SolarWinds Corp. и се е намесила в извършените през 2020-а президентски избори в САЩ. Нещо повече, администрацията на новия собственик на Белия дом - Джо Байдън - разгласи подготвеност за още санкции, в случай че Кремъл не успее да овладее тези харески произволи и да приключи опитите си да се меси в политическите процеси оттатък Атлантика. 

Русия би трябвало да предприеме незабавни стъпки, с цел да минимизира потреблението на американския $ и по този метод да отстрани зависимостта от " токсичния източник на непрекъснати враждебни дейности ", съобщи още през февруари в изявление за медиите съветският заместител министър на външните работи Сергей Рябков. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР