Царски орел е прострелян край Ямбол, съобщиха от Българското дружество

...
Царски орел е прострелян край Ямбол, съобщиха от Българското дружество
Коментари Харесай

Царски орел стана жертва на бракониери, намерен е с 16 сачми в тялото

Царски орел е прострелян край Ямбол, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Птицата е открита от екип на сдружението в безпомощно положение на 20 септември, с помощта на поставения й GPS/GSM предавател. По-късно орелът е настанен в Спасителния център за диви животни на " Зелени Балкани ".

След обзор от ветеринарните лекари на центъра се открива, че царският орел е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, със счупено лява крило, а доказателството за това са откритите, в резултат на рентгенография, 16 сачми в тялото му, показват от сдружението.

Царският орел е млада птица, маркирана от Българско дружество за защита на птиците с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в региона на гр. Елхово. Предавателите дават опция да се получава информация в действително време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното положение. Конкретният случай е образец за една от най-сериозните закани - противозаконният отстрел.

Състоянието на птицата е сериозно. При направената рентгенография сачми са открити из цялото тяло, в това число в региона на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.

Сигнал за случая е подаден до всички виновни институции, в това число и до прокуратурата, откъдето се надяваме напълно скоро да образуват досъдебно произвеждане, показват от сдружението.

Царският орел е международно заплашен тип и неговото гонене попада под наредбите на Наказателния кодекс, който планува отнемане от независимост до пет години и санкция от 5000 до 20 000 лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР