Църквата почита днес Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Имен

...
Църквата почита днес Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Имен
Коментари Харесай

Почитаме св. Мария Магдалина, Магда и Меглена черпят за имен ден

Църквата уважава през днешния ден Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Имен ден честват Магда, Магда, Магдалена, Магдалина, Меглена и Миглена. 

Когато Господ Иисус Христос ходел по Галилея и правил чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изцяло я излекувал от заболяването, от която тя страдала. Оттогава признателната Мария служила непрекъснато на Господа, слушала неговото обучение и вървяла след него до самата Негова кръстна гибел. Заедно с други свети дами, тя гледала страданията на Христа и плачела за Него. Заедно с майката на Спасителя тя стояла при кръста и видяла по какъв начин положили Господа в гроба.

Тъгувайки за гибелта на Спасителя, светите дами приготвили благовонно миро, с цел да помажат с него, съгласно юдейския бит, тялото на Иисус Христос. И откакто предходна съботата, рано сутринта отишли на гроба. Но по-рано от всички, още до разсъмване, пристигнала на гроба Мария Магдалина. За огромно свое удивление тя видяла, че гробът празен.

Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите възпитаници с радостните думи: " Христос воскресе! ". Като първа благовестница на възкресението, тя е приета от църквата за равноапостолна.

След Възнесението Господне Мария Магдалина прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в непрекъсната молитва и била свидетелка на първите триумфи на християнското обучение в Йерусалим. Пълна с старание и религия, тя сама проповядвала словото Божие и за туй посещавала всякакви страни. Църковното поверие приказва, че посетила и Рим, и че поднесла на императора Тиберий алено яйце, като му споделила: " Христос възкресе! " и му разказала за кръстната гибел на Господа.

Още от остаряло време имало бит у юдеите, изключително у бедните, да сервират яйца на свои познати, другари и настойници в деня на рождението им и на Нова година. Това се считало като израз на наслада и почитание от людете, които не са могли да поднесат по-скъпоценен подарък. По образеца на св. Мария Магдалина у християните влезнало в бит да се подаряват един другиму червени яйца за спомен на Христовото Възкресение.

От Рим св. Мария Магдалена пристигнала в Ефес, където до самата си гибел пособия на св. Йоан Богослов в неговите апостолски писания. В V век нейните мощи били преместени в Цариград
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР