Църквата почита днес преподобни Партений, епископ Лампсакийски. Преподобни Партений се родил

...
Църквата почита днес преподобни Партений, епископ Лампсакийски.
Преподобни Партений се родил
Коментари Харесай

Св. Партений лекувал с молитви, правел много чудеса - Общество

Църквата уважава през днешния ден преподобни Партений, свещеник Лампсакийски.

Преподобни Партений се родил в Мелитопол и в детството си не получил обучение. Но молейки се старателно в черква и слушайки деликатно четенето на свещените книги, той обикнал Господ от все сърце, стараел се да извършва неговите заповеди и да оказва помощ на нуждаещите се. Сам той бил безпаричен, ловял риба в близкото езеро, продавал я и помагал на бедните. Господ дал на младия Партений мощ да изцерява заболявания.

Мелитополският свещеник разбрал за това, повикал Партений, погрижил се за неговото обучение и по-късно го ръкоположил за презвитер. Св. Партений почнал още по-усърдно да служи на господ и да оказва помощ на ближните. Той бил определен за свещеник на град Лампсак и с горещата си и мощна молитва правел чудеса.

Веднъж, когато се готвел да изгони злия дух от един обзет от бяс човек, злият дух го молел да не го изгонва. Давам ти различен човек, в който можеш да влезеш и живееш, споделил му св. Партений. " А кой е тоя човек? ", запитал злият дух. " Сам аз съм тоя човек – дал отговор му светителят, - влез и живей в мен! ".

Като чул това, злият дух избягал, като от огън опърлен. " Как бих могъл да вляза в жилището на Бога! " – споделил той.

Св. Партений доживял до дълбока напреднала възраст и на дело посочил своята обич към Бог и ближните. Той живял във времето на св. цар Константин и умрял в ІV век.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР