Църквата почита днес преп. Ксенофонт и семейството му. Имен ден

...
Църквата почита днес преп. Ксенофонт и семейството му. Имен ден
Коментари Харесай

Жизнените празнуват имен ден днес

Църквата уважава през днешния ден преп. Ксенофонт и фамилията му. Имен ден през днешния ден честват всички, които носят имената Живко, Живка и Зоя.

Името Живко има славянски генезис и значи „ витален ". То е израз на родителското предпочитание детето да е живо и крепко.

Освен през януари именният ден на Живко, Живка и производните им се празнува и в първия петък след Великден. Денят се назовава Живоприемни петък, Животворни петък или Светъл петък.

Преп. Ксенофонт и брачната половинка му Мария изпратили синовете си Йоан и Аркадий да се учат в Бейрут. По пътя обаче братята претърпели корабокрушение, което ги разделило. След като страшната новина достигнала до родителите, те незабавно получили привидение, че децата им са живи и здрави.

След като щастливото семейство още веднъж се събрало, в символ на признателност към Божията благосклонност, Мария постъпила в манастир и била удостоена с дара на чудотворството. Йоан, Аркадий и Ксенофонт пък се отдали на монашески живот в пустинята. Семейството било причислено от църквата към светците.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР