Църквата почита днес паметта на св. първомъченик и архидякон Стефан,

...
Църквата почита днес паметта на св. първомъченик и архидякон Стефан,
Коментари Харесай

Християните почитат паметта на архидякон Стефан |

Църквата уважава през днешния ден паметта на св. първомъченик и архидякон Стефан, който се празнува и на 27 декември. На този ден се празнува и паметта на свети свещеномъченик Стефан, папа Римски, умрял страдалчески в 257 година при царуването на Валериан.

Днес се възпоменава преместването на мощите на св. първомъченик Стефан. За мястото, гдето светите мощи се намирали, получил признание йерусалимският презвитер Лукиан.

След убиването на свети архидякон Стефан с камъни от юдеите неговото почтено тяло лежало без заравяне едно денонощие и един ден: то било хвърлено, с цел да бъде изядено от кучетата, зверовете и птиците; само че нищо не се докоснало до него, тъй като Господ го пазел. На втората нощ фамозният иерусалимски законоучител Гамалиил изпратил благоговейни мъже да вземат неусетно тялото на първомъченика; отнесъл го в своето село и направил почтено заравяне на тялото на свети Стефан, полагайки го в пещера в нов гроб.

Там били заровени по-късно самият Гамалиил със сина си Авив и Никодим.

Над техните гробници построили черква. Мощите на първомъченика на първо време били пренесени в Йерусалим, а по-късно – в Цариград.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР