Царево. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев откри

...
Царево. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев откри
Коментари Харесай

Заместник-министър Събев откри 18-тия фестивал на Странджанския манов мед

Царево. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев откри Осемнадесетото издание на фестивала на Странджанския манов мед. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството . Събитието по традиция се организира в град Царево в интервала 2-10 август и събира производители на пчелни артикули от цялата страна.

В приветствието си към пчеларите от района, заместник-министър Събев напомни, че от април 2019 година „ Странджанския манов мед “ е в Европейския указател на Защитените наименования за генезис (ЗНП) и предпазените географски инструкции на земеделските и хранителни артикули. „ Признанието за високото качество на този артикул и връзката му с неповторимата природа на района пристигна точно с вписването му на европейско равнище, а той безспорно е черното злато в сърцето на Странджа планина – несравним със своя характерен усет, мирис на печени плодове и карамел “, означи още Събев.

Земеделският заместник-министър уточни, че регистрацията на ЗНП открива нови вероятности за пчеларите в региона. От нея могат да се възползват всички пчелари в географската област, които наложително би трябвало да са в системата на надзор от сертифицираща компания за сходство със спецификацията на продукта. „ Министерството на земеделието, храните и горите поддържа пчеларите в тази посока, като за втора година финансира разноските по контрола на ЗНП „ Странджански манов мед “, а тези средства се изплащат на производителите (по de minimis) от Държавна фирма „ Земеделие “, добави Георги Събев.

Той прикани повече производителите да се възползват от опциите на ЗНП „ Странджански манов мед “. По този метод техният неповторим артикул ще се утвърди в оптималната степен на българския пазар и ще може да завоюва своето място на европейския и международен пазар на пчелен мед.

„ С наслада поздравявам работата по правене на документите за регистрация и на Странджанския пъстър прашец – различен присъщ артикул за региона. От страна на министерството, имате цялостна поддръжка в процеса на кандидатстване “ сподели още заместник-министърът.

Георги Събев срещна земеделските стопани, че в новия стратегически проект е планувано финансиране на ограничения, касаещи продуктите, регистрирани по схемите за качество, като това ще спомогне за популяризирането на тези артикули и повишение на интереса към тях.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР