Трябва да заложим на образователната система като вяра в нашето

...
Трябва да заложим на образователната система като вяра в нашето
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Следващите години ще бъдат трудни

Трябва да заложим на просветителната система като религия в нашето бъдеще. Това съобщи пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Той пожела на учители и възпитаници сполучлива нова образователна година.

Той акцентира, че няма обща рецесия за учители, само че по обособени дисциплини има огромен проблем:„ Следващите години ще бъдат сложни. Този дефицит ще се задълбочава “.

По думите му с повишението на заплатите се следи и повишение на мотивацията за включване в специалността.

„ Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните десетилетия. Тази година за първи път учителската заплата е над междинната за страната от десетилетия. Повишаването на заплатите е належащо и наложително, само че не задоволително изискване. Трябва да се случи цялата смяна. Въпреки спомагателното заплащане са малко претендентите, които желаят да преподават в учебните заведения в проблематичните региони ", регистрира просветният министър.

По думите му най-голямо отпадане на деца от тези региони има след 7 клас. "Голям проблем остава и ежедневната посещаемост ", добави Вълчев и означи, че това е може би едно от най-важните провокации, за което разчитат на помощта на учителите.

Министърът на образованието уточни и задачите, към които са се насочили. Основното, което би трябвало да се случи, е да подобрим функционалната просветеност и да предизвикваме в по-голяма степен интереса за учене на децата, безапелационен бе Вълчев и добави:

„ Учителят би трябвало да ги накара да мислят, да проблематизират, да четат в допълнение – това е смяната, която се случва в системите. При нас това значи да променим модела на смяна – да кажем на учителите: „ Вие сте по-свободни, само че и по-отговорни. Разчитаме на вас “. Много са измененията, които би трябвало да се случат. Най-важният фактор обаче си остават учителите “.

Системата в бъдеще доста повече би трябвало да се развива с помощта на силата на учителите да избират лични, новаторски способи за образование, счита още Красимир Вълчев.

„ Нивото на начетеност, на образование на един човек или на междинното равнище намира отражение във всички публични връзки, намира отражение във всеки квадратен сантиметър към нас “, добави той.

Министър Вълчев разяснява и ресора на българския еврокомисар Мария Габриел с думите: „ Това ще бъде една опция ние непрекъснато да черпим информация от нея, да взаимодействаме с Европейска комисия във връзка с опциите за финансиране. Нашите учени и преподаватели ще имат опция непрекъснато да се срещат с нея. 100 милиарда ще бъдат единствено средствата по „ Хоризонт Европа “, наследникът на „ Хоризонт 20/20 “ – огромна част от тези средства се концентрират върху най-големите страни, според правилото на върхови достижения. Ние ще сложим съгласно национална цел да участваме с най-малко 0,5% от средствата по тази стратегия. Надявам се госпожа Габриел да ни помогне за постигането на тази цел “.

Според него българското висше обучение и просвета може да задържи повече младежи, единствено в случай че е по-свързано в границите на Европейски Съюз. „ Това е шансът да задържим повече младежи в България – в случай че висшите ни учебни заведения издават общоевропейски дипломи, в случай че имат опция да се образоват в общоевропейски университети. Ние няма да се усещаме, че сме отвън Европа “, счита още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР