Трябва да продължи твърдата позиция на Запада във връзка със

...
Трябва да продължи твърдата позиция на Запада във връзка със
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Западът трябва да продължи твърдата позиция за санкциите върху Русия

" Трябва да продължи твърдата позиция на Запада във връзка със глобите върху Русия и помощта за Украйна, тъй като това е война на нерви. Това е война за продобиване на време, при което глобите би трябвало да проработят преди европейското единение да бъде психически изчерпано ". Това съобщи пред БНР политологът доцент Огнян Минчев . Според него следствията върху стопанската система на Европа са трагични, само че те няма да са такива, каквито очакваше Русия, и няма да се отразят толкоз директно и бързо върху европейското единение.

" Западът подкрепя Украйна, в това число с оръжие, филантропични средства и така нататък, само че Западът не взе участие в тази война. Това е една граница, която Западът не желае да премине и надали ще премине . /…/ Мисля, че тази линия е извънредно добре обрисувана в западната визия за това по какъв начин би трябвало да се подкрепя Украйна и тя да не бъде премината – се следи извънредно точно от страна на всички съществени сътрудници в НАТО ", разяснява доцент Минчев в изявление за предаването " Събота 150 ".

Той акцентира, че прави доста съществено усещане единството на Запада , демонстрирано и при срещата на президентите на Съединени американски щати и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон във Вашингтон, за слагане на твърди условия на Русия за привършване на войната в Украйна като причина за каквито и да било диалози за разрешаване на другите стратегически проблеми сред Русия и Запада.

" В продължение на десетилетия след края на Студената война Западът и изключително Европа разглеждаха Русия като сътрудник и възможен предстоящ съдружник в процеса на едно взаимно обвързване на ползите с Русия в едно общо евроатлантическо и евразийско пространство. Проблемът е в това, че по време на президентството на Путин Русия използваше тази кардинална рамка на доброжелателност като изискване за разширение на своите стратегически искания във връзка с Запада и изключително към уязвимата част на Запада, а точно Източна Европа ", уточни политологът.

В немските и френските политически върхове съществува убеждението, че не трябва да се прекъсват напълно контактите сред Владимир Путин и Запада , разяснява още Огнян Минчев и добави:

" След началото на войната в Украйна и до ден сегашен Западна Европа по мъчителен метод осъзна събитието, че би трябвало да се опълчи изрично на експанзията на Путин по отношение на Украйна, тъй като в противоположен случай тази експанзия ще донесе извънредно мъчителни стратегически последици върху сигурността на самата Европа . /…/ Независимо от това дали Шолц и Макрон беседват с Путин или не, коства ми се, че към този момент Европа е безапелационна и има ясно стратегическо единение във възгледите сред главните европейски столици и Вашингтон за това, че глобите и твърдата политика във връзка с Русия би трябвало да продължат до края на тази експанзия ".

Политологът дефинира визитата на Макрон във Вашингтон от преди дни като знаково .

" Не бих споделил, че единствено смяната на върха в Германия слага страната в някаква трагично друга обстановка. /…/ В Германия в действителност имаме промяна на караула във властта, само че това не е безусловно неприятна вест. Шолц се държи доста по-последователно и доста по-категорично във връзка с стратегическите цели на НАТО по отношение на експанзията в Украйна в сравнение с Ангела Меркел се държеше през всичките години отпред на Германия. Меркел бе една от основните фигури, да не кажа основната, която създаваше цялостен комфорт на Путин от позиция на разбирането, че каквото и да направи, той постоянно ще може да се споразумее с Европа ", разяснява още доцент Огнян Минчев.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Черната кутия Следващият ден Тя на трета степен
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР