Трябва да получим извинение от Русия за окупацията на народите

...
Трябва да получим извинение от Русия за окупацията на народите
Коментари Харесай

Анализатор: Русия показа наглост и цинизъм с окупацията на народите от Източна Европа

Трябва да получим опрощение от Русия за окупацията на народите от Източна Европа. Това съобщи някогашният зам.-председател на Съюз на демократичните сили Иван Сотиров в ефира на БТВ.

Повод за думите му стана 75-та годишнина от 9 септември 1944 година Датата е една от най-противоречивите в историята ни.

В нощта на 8 против 9 септември е свалено държавното управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт, отпред с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България благодарение на силите на Трети украински фронт на Червената войска, откакто Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България дни по-рано. Руска галерия с фотографии и документи за края на Втората международна война, планувана за през днешния ден, изправи Москва и София пред дипломатически скандал.

Темата "75-а годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма " провокира острата реакция на българската страна. В позицията на външното ни министерство се споделя, че България не отхвърля приноса на Съюз на съветските социалистически републики за разгрома на нацизма на Стария континент, само че съгласно българските дипломати не би трябвало да си затваряме очите пред обстоятелството, че щиковете на Съветската войска са донесли половин век репресии. В отговор от посолството на Русия показаха, че задачата на изложбата е да запознае обществото с съветски архивни материали, които не са били оповестени до момента или са били неотдавна разкрити.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова пък излезе с изострен коментар и упрекна българските управляващи в пренаписване на историята.

„ Не просто провокация, а безочливост и цинизъм е окупацията на народите от Източна Европа да бъде интерпретирана като избавление. Ако има нещо по-безкрайно от руската душа, това е наглостта на Кремъл”, изрази мнение Сотиров.

„ 45 години са наложени страшни репресии. Това не са просто политически репресии, а целеустремен геноцид от страна на Кремъл и на всички тези силови режими, които постанова в Източна Европа, за очистване на националните елити на тези държави”, разяснява Сотиров.

По думите му, с изключение на антисемитизъм, Съветският съюз е водил политика по геноцид по отношение на всички други нации. Иван Сотирав съобщи, че в България няма русофили, а кремълски прислужници. „ Не може, в случай че обичаш Русия и съветският народ, да обичаш един режим, който малтретира личния си народ. Съветският съюз беше трансформирал в концлагер страната за всички нации на територията на съюза”, съобщи Сотиров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР