Трябва да гледаме на приетия закон за изменение на НПК

...
Трябва да гледаме на приетия закон за изменение на НПК
Коментари Харесай

Калин Калпакчиев: Партиите осъзнават, че политически манипулируема прокуратура в един момент се обръща срещу тях

Трябва да гледаме на признатия закон за изменение на Наказателно-процесуален кодекс и промените в Закона за правосъдната власт като на част от дълъг развой, като на стадий от опитите за подсилване на независимостта на правосъдната власт и в същото време като на опит за основаване на отчетност и бистрота на прокуратурата.
Това мнение изрази пред БНР съдията от Софийския апелативен съд Калин Кампакчиев. Като " сериозен позитив " съдията означи признатия механизъм за надзор върху активността на основния прокурор.

" За тези 30 години мъчно, само че се вършат дребни стъпки в вярната посока – основаване на самостоятелна правосъдна система и отчетна прокуратура ", уточни Калпакчиев. Той счита, че с ъбитията от последния месец водят до последователно отрезвяване – както на обществото, по този начин и на политическите сили.

С признатите закони за пръв път се направи разграничаване сред статуса на основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища . Това е изключително значимо, акцентира Калпакчиев.

Според него са били наложени погрешно визията за еднакъв статут на така наречен трима огромни в правосъдната система , както и приравняване сред съдиите и прокурорите. По думите му с изключение на погрешно, това е било е нездравословно.

" Съдът е хоризонтална система . Председателите на висшите съдилища нямат кадрови и властови пълномощия във връзка с съдиите. Прокуратурата по естеството си е йерархична конструкция . Главният прокурор е свръховластен и съумява да въздейства върху кадровия развой на прокурорите ", разясни Калин Калпакчиев.

През годините правната общественост и политически партии са предложили политиците непринудено да се откажат от правото те да дефинират по неразбираеми критерии кои да са членовете на парламентарната квота в двете колегии на Висшия правосъден съвет, разяснява арбитър Калпакчиев в предаването " Неделя 150 ". Сега по думите му " никой не знае кой дефинира този лист ".

В България имаме дълга традиция да подменяме същността на демократични процедури и да ги трансформираме във фасада, посочи магистратът.

" Демокрацията, в това число отвоюването на правосъдната система, на нейната самостоятелност, изисква доста старания, смяна на нрав, ценене на избран вид полезности. Политическите партии последователно осъзнават, че основаването на политически манипулируема прокуратура в един миг се обръща против тях . "

Като последваща стъпка Калин Калпакчиев очерта окончателното делене на Висш съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска, като в прокурорската да има болшинство на непрокурори, а в съдийската болшинството да се състои от претенденти, предавани от професионалните, а не от политическите среди.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 

По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР