Трудно прощаваме, защото не са ни се случвали много хубави

...
Трудно прощаваме, защото не са ни се случвали много хубави
Коментари Харесай

Георги Господинов: Демоните от миналото не си отиват от само себе си

" Трудно прощаваме, тъй като не са ни се случвали доста хубави работи ". Така отговори на въпроса " Прощаваме ли елементарно триумфа на другите? " най-превежданият актуален български създател Георги Господинов. Той гостува в " Още от деня " по отношение на навършването на 20 години от издаването на " Естествен разказ " и екранизацията на романа " Физика на тъгата ". В анимираната акомодация на Теодор Ушев персонажите ще озвучат артистът Доналд Съдърланд и един от синовете му.

Доналд Съдърланд и един от синовете ще озвучат персонажите на " Физика на тъгата ", само че по този начин ли създателят си е представял гласовете им?
" Докато съм писал романа, не съм си мислил за гласа. Всеки публицист има глас в себе си, с който приказват героите му. Сега за мен ще бъде забавно дали този глас съответствува с гласа на двамата артисти - татко и наследник. Всичко това е заслуга на Теодор Ушев. "
През 2017 година късометражният анимационен филм " Сляпата Вайша ", още веднъж дело на Теодор Ушев по текст на Георги Господинов, беше номиниран за Оскар. Господинов сподели, че не знае дали и актуалният план може да е кандидат за влиятелната премия, тъй като когато човек се посвети на един план, единственото, за което мисли е по какъв начин той да стане допустимо най-хубав.

Осем години работа, хиляди рисунки, три кг восък са били нужни, с цел да оживеят героите на Георги Господинов.
" Аз персонално доста се веселя, че се прави с восък, с такава естествена техника. Тео обича да опитва и не се бои да го прави. Самият опит да се направи анимация по " Физика на тъгата " е задоволително огромен риск. Този разказ до момента различен не е посмявал да посегне към него, само че и към " Сляпата Вайша " никой не беше посмял да посегне преди Тео Ушев. "  Доналд Съдърланд озвучи британската версия на анимация по Георги Господинов Доналд Съдърланд озвучи британската версия на анимация по Георги Господинов
Канадският артист Доналд Съдърланд и един от синовете му, също артист, Росиф Съдърланд са записали гласовете на бащата и сина в британската версия на...

Романът " Физика на тъгата " ще има ново издание през есента, а на корицата ще е една от рисунките от кино лентата. Господинов чака момчето-минотавър, основният воин в романа, да бъде на корицата.

Защото тъгата въодушевява създателят?
" Тъгата е цялостна с истории. По-трудно е да се трансформира в роман противоположното - не знам дали бих написал " Физика на щастието в миналото. "
Господинов дефинира предишното като движеща мощ в неговото творчество, тъй като то е цялостно истории.
" Интересува ме това, което е било и го няма. Ние си мислим, че го няма, а то в действителност е тук. Интересува ме по какъв начин в едно и също време съществуват редом всичките ни истории - тези, които са били, и тези, които не са били, само че сме желали да станат. Неслучилите се истории, които са ужасно значими. "
Георги Господинов написа нов разказ, в който всички тези времена се събират.
" Той е актуален разказ, не е за предишното, само че предишното участва в него ", издаде създателят.
Той сподели, че новият разказ ще излезе, когато самият той го хареса задоволително, с цел да бъде оповестен.
" Между " Естествен разказ ", който излезе преди 20 години, и " Физика на тъгата " лежат тъкмо 12 години. От " Физика на тъгата " са минали 7-8 години. Така че съм последният човек, който ще избърза просто да бълва романи. "
" Естествен разказ " навършва две десетилетия. Той е най-превежданият български разказ след рухването на Берлинската стена с 12 издания на български език и над 20 превода в целия свят. Романът се преподава в няколко университета.
" ( " Естествен разказ " ) има много корици. Искам да благодаря на художничката, с която работих през всички тези години за всичките си книги и която за жалост към този момент не е сред нас - Яна Левиева. Тя е създател на тази юбилейна корица. "
Господинов дефинира романа в началото като " опит ".
" Това беше разказ за `90-те, а това бяха години на балади и разпади. "
За него най-радостното е, че разнообразни генерации четат романите му.

Относно тематиката с предишното и наследството от социализма, Господинов разяснява:
" Демоните, с които не сме се справили, не си отиват от единствено себе си. Ние сме обречени да ги срещаме още веднъж и още веднъж, до момента в който не си разкажем с тях взаимно историите и ги отпратим - откакто сме ги разбрали, откакто почтено сме говорили с тях. "
Авторът на " Физика на тъгата " и " Естествен разказ " се съгласи, че евентуално ни е боязън от тези демони.
" През всичките тези години рядко сме отваряли дума по тази тематика. И преди, когато това минало е било настояще, преди `89-та година, мълчанието от този момент се предава и се трансформира в мълчанието ни в този момент. " " Един от проблемите през днешния ден е, че ние забравихме да си приказваме и нервността победи историята. Това е нещо, което дава отпечатък на времето, в което живеем. "
Според него политиците се формулират нереални послания, а литературата работи в противоположната посока и гледа през окото на индивида.
" В последна сметка, по тази причина хората протягат ръка към литературата, когато всичко друго стане невероятно. "
Персонажът си " Сляпата Вайша " той дефинира като надалеч не сляпа.
" Трябва да забележим това, от което идваме, и това, за което си мечтаем. Всъщност това е сегашното (...) Ние си приказваме и нашите думи непрекъснато прескачат в предишното и бъдещето. И това прави Вайша. За мен тя е тази, която единствена вижда сегашното "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР