Трудно човек може да измисли по-патриотична екскурзия за дългия уикенд

...
Трудно човек може да измисли по-патриотична екскурзия за дългия уикенд
Коментари Харесай

Мадарският конник между старите столици, близо до 3200-годишния Шумен с най-старата крепост - slava.bg

Трудно човек може да измисли по-патриотична екскурзия за дългия уикенд на Деня на независимостта от посещаване на Мадарския конник. Този обект е оценен преди 40 години от ЮНЕСКО като част от международното завещание. Защо? Не, тъй като се намира сред старите български столици, а тъй като се оказва уникален скален ранносредновековен барелеф в цяла Европа. Сами се убедете в някой, дълъг или пай уикенд, в златната българска есен.

Понеже учените към момента спорят дали конникът е прабългарският господ Тангра, великият хан Тервел – спасителят на Европа от арабското настъпление през 8-и век или негова респект към татко му – създателя на българската страна Аспарух, са избрали да го назовават по името на близкото село Мадара. Намира се на по-малко от 20 км от регионалния център Шумен. До него се стига по 100-метрото стълбище. Въпреки че постоянно е бил на своето място от 12 века, за негов изобретател се води известният странник Феликс Каниц, който пръв го разказва. И до момента е мъчно да си представим по какъв начин е изсечен в скалата на Шуменското плато на 23 метра височина при едновремешните технологии, както подемни, по този начин и ваятелски. Особено във внушителните размери – 2,6 м висок и 3,1 м необятен.

Интерено е, като се изключи че прилича Св. Георги Победоносец, също и обстоятелството, че има надпис на гръцки. Дали това е още едно подсещане, че надалеч преди формалното покръстване, нашите владетели са били християни, както някои настояват? Или пък е респект към тракийските обичаи, както настояват други, разкрили тяхната символика в облика? Трети откриват дори персийски мостри от този вид, а четвърти търсят прилики с монумент от онази ера в италианска Равена, където Византия има своята отвъдморска територия...Омуртаг, различен наш популярен държател от Първото ни царство, чиято колона с фамозния надпис: „ Човек, даже добре да живее...” е открита в крепостта в крайдунавския парк на Силистра, където бяхме на разходка през вчерашния ден, е съградил и до Мадарския конник цитадела.

Но мястото от доста по-стари времена е считано за особено. Има и тракийска Пещера на нимфите в скалите, в това число фигурки на сходния конник – воин Херос от епоса на тези наши прадеди.

Друга пролука в камъка е приютила дребен параклис. Скалния храм обаче не е от Първото, а от Второто българско царство и не е по този начин скъпа, както Ивановските скални църкви, където ще ви заведем в идната ни разходка из обектите на ЮНЕСКО в България. Интересното обаче е, че работи и до през днешния ден, а това значи 8-9 века.

Според легендите храмът е отдаден на Св.Пантелеймон, който е врач, поради извора на лековита вода в огромната пещера в близост. Нея към този момент я споменахме – от тракийски времена е известна като Пещерата на нимфите. Всъщност, става дума за три богини – на плодородието, на горите и на водите. Преди 100-те стълби към Конника екскурзиантът е изкушен да отдели внимание и на свителището Даул Таш с неговата овална отворена форма.

Името е турско, то е считано за отдадено на Тангра, само че като нищо може да се окаже тракийско, наследено от идващите завоеватели на тези богати на история и култури земи. На километър от Мадарския конник пък има римска вила, по-точно остатъци от нея.

В един родолюбив уикенд обаче няма по какъв начин да не бъдат посетени първите две български столици. За зла неволя, от тях не е останало съвсем нищо достоверно, защото турците са ги унищожили, с цел да ги натрошат на трошляк за жп линията Русе – Варна, прокарана в края на робството от европейските, по-точно от австрийските магнати и инженери. По тази причина останките на Плиска и Преслав са донаправени в по-ново време, в първата столица и напълно наскоро. Честно казано, в нейния случай границата с труфя е съгласно усета. Преслав наподобява по-автентичен.
Областният център Шумен също не е за подценяване като туристическа дестинация.

Въпреки че Пловдив претендира да е най-стар град в Европа, Шумен датира своята история 3200 година обратно. И незабавно го потвърждава с крепостта на платото. Градът е бил огромен и 12 в. прочие Хр., тъй като площта на калето съгласно останките от него е 32 дка. Нещо като нова шуменска цитадела е паметникът „ Създатели на българската държава”, ситуиран в най-високата част на платото на 500 м. Той е издигнат за 1300-годишнината на България през 1981 година и е соцсимволът на града. Размерите му са дължина от 140 м и височина от 70 м.

Големият монумент от османската ера, към този момент в града, е Томбул джамия, която пък е най-голямата в цяла България. Подпирните колони са същите, които са употребявани за двореца в Плиска. Шумен е бил и културна столица на България в тези времена. Именно тук през 1856 година се играе първото у нас театрално зрелище, между другото с героиня Баба Марта. А къщата на Добри Войников - създател на най-легендарната комедия в историята на нашата драматургия „ Криворазбраната цивилизация”, е една от най-добре непокътнатите в остарялата възрожденска част на регионалния град. Другата е известна като музей на Лайош Кошут.

Унгарският народен воин и лидер на националната гражданска война е гостувал в дома на заможния търговец и кмет на Шумен Димитраки Хаджипанев. Тя е забавна, също както беше разрушаващата се къща на Ламартин в остарелия Пловдив, освен поради европейската връзка, само че и като модел на богатска къща от остаряло време
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР