Тройно повече гласували за Не подкрепям никого, по-малко млади до

...
Тройно повече гласували за Не подкрепям никого, по-малко млади до
Коментари Харесай

Тройно повече гласували за „Не подкрепям никого“, по-малко млади до урните

Тройно повече дали своят вот за " Не поддържам никого ", по-малко млади до урните, а близо 1/3 от гласовете на " Български напредък " са пристигнали от някогашни симпатизанти на " Продължаваме промяната ". Това са част от изводите от оповестените демографските профили от екзит пол на " Галъп Интърнешънъл ", юридически за " Нова броудкастинг груп ", Българска национална телевизия, БНР, и " Инвестор.бг ". 

94% от запитаните са споделили, че не са срещнали проблеми с машинното гласоподаване. 

Общо над една четвърт от гласувалите, или над 670 хиляди, гласоподаватели са взели решението за кого да гласоподават в последния ден или последните дни на акцията, т.е. след последните социологически срезове. За съпоставяне, през юли, да вземем за пример делът на решилите в последните дни или ден е по-малък – 18%, регистрират от организацията.

На изборите на втори октомври се регистрират съвсем тройно повече дали своят вот с " Не поддържам никого " спрямо последните избори. Това са най-много младежи, респективно дали своят вот преди за нови планове, измежду които изпъква " Продължаваме промяната ", или негласували и нямащи право да гласоподават предишния път, поради ненавършена възраст. " Делът на " Не поддържам никого " демонстрира, че в тези избори фактически значително гласоподаватели не са намерили необикновен смисъл, или най-малко не са намерили – за разлика от вълните на избор през 2021 година – огромен нов политически план ", регистрират от Галъп.

И дават условни калкулации на динамичността на партийните поддържа.

" Откъде идват хората на новия план " Български напредък "? Както постоянно става в такива случаи, много от тях идват от предходния нов план – " Продължаваме промяната ". Това регистрират още от организацията и прецизират: Става дума за над 40 хиляди гласа – от общо към 115 хиляди подадени за " Български въздход " /БВ/. Останалите гласове за БВ очевидно идват от разнообразни места, като личат към 10 хиляди от Българска социалистическа партия.

" Възраждане " получава близо половината от своите 250 хиляди гласа през днешния ден от своите гласове от предните избори. Останалите гласове идват основно от " Продължаваме промяната " /ПП/ (вероятно към 40 хиляди).

Какво се случи със самите Политическа партия? От " Галъп " дават отговор на въпроса: 

" На 2 октомври са излезли към 590 хиляди души, които декларират, че и през ноември 2021 година са дали своят вот за Политическа партия. Казано най-общо, към 80 хиляди гласоподаватели на Политическа партия от предишните избори очевидно не са излезли в този момент – доколкото на 14 ноември гласувалите за Политическа партия бяха над 670 хиляди. Около 350 хиляди са излезли и повторили вота си за Политическа партия. Останалите гласове за Политическа партия идват от всевъзможни направления, на мястото на отиващи във всички направления предходни гласоподаватели на Политическа партия – като най-видими са, както беше маркирано, към " Български напредък ", " Възраждане " и " Демократична България ". Има и над 30 хиляди минали от Политическа партия към ГЕРБ ".

При ГЕРБ делът на повтаряне на вота може да се пресметна на към 530 хиляди гласа от общо над 630 хиляди получени от ГЕРБ. Това е разликата сред " твърдия " електорат на ГЕРБ и още не толкоз завършената електорална физиономия на Политическа партия, сочат част от изводите на изследването.

" Самите Демократична България пък евентуално съумяват да си " върнат " част от гласовете за Политическа партия. Директният трансфер сред Политическа партия и Демократична България е над 30 хиляди гласа ".

И още един извод от проучването на " Галъп ": Демографията на вота демонстрира, че този път, младежи не са излезли да гласоподават в степента, в която гласоподаваха, да вземем за пример на 4 април 2021 година (18,2% от общия избор тогава е в групата 18-30 г.), през юли, да вземем за пример е, 15,6%, през ноември – 15,4%,  а в този момент е 14,6%. Това значително дефинира и оставането на Политическа партия зад ГЕРБ – доколкото точно Политическа партия е избор на млади (в групата 18-30 в този момент Политическа партия са първа партия).

Политическа партия са първи и в София с към 26% против към 22% за ГЕРБ. ГЕРБ и Политическа партия са " на кантар " измежду висшистите – с по към 24%. 

Интерес съставлява демографският профил на " Възраждане " – по-скоро " мъжки ", не възрастен, не и некултурен, осезаемо градски. Доколкото натрупванията при " Български напредък " са относително малко, рано е да се абсолютизира, само че въпреки всичко и тук проличава по-скоро градски избор, регистрират още от " Галъп ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР