Тройният съюз преследва една-единствена цел Време е политолозите заедно с

...
Тройният съюз преследва една-единствена цел Време е политолозите заедно с
Коментари Харесай

Американската марионетка AUKUS мечтае да скара целия свят с Китай


Тройният съюз преследва една-единствена цел

Време е политолозите дружно с названието НАТО да разучават и новата неблагозвучна абревиатура AUKUS. Това е военно-политически съюз, който сътвориха Съединени американски щати, Англия и Австралия, с цел да противодействат на Китай.

Това, че новият „ Троен съюз " е основан точно, с цел да противодейства на Поднебесната империя, никой от западните политици не го крие. Нещо повече, отпред е новият американски президент Джо Байдън, който незабавно разгласи битката против Китай за основа на външната си политика. Макар, че сляпото предпочитание за разрастване на нова Студена война на планетата може да изиграе неприятна смешка на Вашингтон.

Байдън сипе ултиматуми

Джо Байдън разгласи основаването на AUKUS на виртуална конференция с министър председателите на Австралия Скот Морисън и Англия Борис Джонсън. Според Байдън новият военно-политически съюз има за цел подсилване на стабилността в азиатско-тихоокеанския район.

Създаването на AUKUS беше оповестено малко откакто Байдън организира диалози с китайския президент Си Дзинпин и в действителност му сложи ултиматум: американският президент разгласи, че методът му ще бъде радикално друг от този на неговия предходник Доналд Тръмп и преди всичко Байдън има намерение да работи по -тясно със своите съдружници, с цел да се опълчват на китайската агресия.

Министърът на защитата Лойд Остин подреди на Пентагона да промени американската отбранителна политика, като се концентрира върху противодействието на китайската военна мощност.

Формирането на антикитайското трио се случи, откакто Съединени американски щати и Англия прекратиха 20-годишното си военно присъединяване в Афганистан: Байдън към този момент беше споделил, че изтеглянето на съюзническите сили от Централна Азия ще разреши на американците да се съсредоточат върху „ новите " закани. Тук естествено недвусмислено се схваща, че става въпрос за Китай и Русия.

Съединени американски щати и Англия дадоха обещание да окажат военна помощ на Австралия за придобиването й на атомни подводници, което ще разреши на Военноморски сили на Австралия да се опълчват на китайските атомни подводници в Азиатско-Тихоокеанския район.

Страните от AUKUS също възнамеряват да задълбочат обмена на военни технологии, в това число в региона на кибернетиката и изкуствения разсъдък. В същото време трите страни, дружно с Канада и Нова Зеландия, към този момент споделят разследващи данни посредством Алианса „ Пет очи ".

Генералите чакат своите милиарди. И кой попита жителите?!

Агресивните заявки на Съединени американски щати и техните съдружници, естествено провокираха извънредно отрицателна реакция в Китай. Председателят на Китайската национална република Си Дзинпин на срещата на върха на ШОС в Душанбе прикани „ да се опълчват уверено на външните сили, които ще се намесват [в] страните от нашия район под всевъзможен претекст, и да държим твърдо бъдещето на развиването и напредъка на нашите страни в личните си ръце. "

Китайските специалисти, включително на страниците на едно от главните държавни издания Global Times, интензивно разискват позицията на Австралия. Страната, която до момента държеше на неутралитета, непринудено се съгласи да изиграе ролята на „ жертвена пешка " и дори пушечно месо в американските военни игри.

Между другото, това доста припомня обстановката в Норвегия, която е неутрална от доста години. Но неотдавна норвежките генерали се хвърлиха в обятията на американците, позволявайки разполагането на нуклеарни подводници и стратегически бомбардировачи в Норвегия.

Естествено, това провокира отвращение измежду локалното население, което през трите десетилетия след края на Студената война не помни какво значи заплахата да живееш до нуклеарни военни уреди.

Сега за тази роля непринудено претендира и Австралия, на която поради нейната хрисимост в алианса срещу Китай, западните противници дадоха обещание нови подводници - свръх тихи и с повишен обсег. Обещават, че това ще разреши на Австралия да играе по-активна роля в Азиатско-тихоокеанския район, дружно с други участници в Четиристранния разговор за сигурност (САЩ, Индия и Япония).

Политиците и генералите естествено са „ за ". А популацията?

„ Удар в гърба " Франция няма да елементарни

Конфронтацията с Китай е извънредно неизгодна за Австралия, за която Поднебесната империя е един от огромните настоятелен сътрудници. При това Австралия няма нищо срещу да се простреля сама в крайници, очевидно, очакваща подучване от страна на американците: да вземем за пример, публична Канбера беше един от участниците в самостоятелното интернационално следствие за произхода на ковид.

Очевидно е, че осъществяването на всички обещания на AUKUS ще отнеме доста години. Освен това Австралия, поради основаването на новия алианс, към този момент се скара с още един собствен стратегически сътрудник - Франция. За първи път в историята Париж отзова своите посланици освен от Австралия, само че и от Съединени американски щати.

Работата е там, че австралийската страна, небрежно обявявайки основаването на AUKUS, едностранно приключи военния контракт с френската компания Naval Group . Именно французите трябваше да строят нискоскоростни подводници за австралийците. Освен това договорът е подписан още през 2016 година и от този момент нито една от двете страни не го е оспорила.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан изрично назова американския демарш „ удар с нож в гърба ". Австралия избра да не реагира по никакъв метод, като продължава да хвърля виновността върху Китай: те споделят, че не остава нищо друго, с изключение на да изградят своя боен капацитет. Сякаш австралийците в действителност са застрашени. Или просто всеки в 21 -ви век желае да подрънка с оръжията си?!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР