Тропическите зони на Земята се разширяват по посока на полюсите.

...
Тропическите зони на Земята се разширяват по посока на полюсите.
Коментари Харесай

Разширяването на тропическите зони - последица от климатичните промени

Тропическите зони на Земята се уголемяват по посока на полюсите. Това е обвързвано с процесите в океаните, породени от антропогенните промени, написа в проучване, оповестено в списание Journal of Geophysical Research: Atmospheres.
Резултатите от наблюденията и демонстрират, че през последните 15-20 години покрайнините на тропиците и обвързваните с тях субтропични зони се разгръщат в по-широки граници. Учените са единомислещи, че повода за това е, само че съответният динамичен механизъм за „ разбъркване ” на климатичните зони, избран като „ тропическа агресия ”, до неотдавна не беше обяснен.
 Въздухът над Южния океан - най-чистият на Земята Въздухът над Южния океан - най-чистият на Земята
Изследователи от университета в Колорадо (САЩ) и техните австралийски сътрудници идентифицираха района с най-чист въздух на планетата. Раб...
БГНЕС показва, че разширението на тропическите зони има съществени стопански и обществени последствия. Този развой трансформира посоката на ветровете, предизвиквайки засушаване и горски пожари в райони като Калифорния или Австралия, които към този момент страдат от дефицит на вода. Без да дефинират точната причина за тропическата агресия, климатолозите не биха могли да създадат достоверна прогноза, се показва в материала.
Отделянето на парникови газове сигурно се отразява на разширението на тропическите зони, както и разрушаването на озоновия пласт и натрупването на аерозоли в атмосферата. Това обаче не е в положение да изясни високата скорост на тропическата агресия, както и повода в едни райони това разширение да протича по-активно, в сравнение с в други. Това предиздвикало част от учените да предположат, че тропическото разширение може да бъде обяснено само с съмненията в климата на Земята.
В резултат на направените изследвания и основания климатичен модел, учени от Съединени американски щати и Германия открили, че тропическата агресия е провокирана главно от стоплянето на Световния океан, а не от директните промени в атмосферата. Причината тропическите области и океанските течения да се доближават към полюсите се дължи на натрупването на непотребна топлота в субтропичните океански зони.
Особено мощно се вижда разширението през последните 15 година на сухите субтропични пояси в Средиземномоирето, Австралия и Южна Калифорния. Тропическата агресия протича по-активно в Южното полукълбо, в сравнение с в Северното, като повода за това е по-голямата повърхност на океана там. Това потвърждава, че нарасналото стопляне на субтропичния океан не зависи от естествените съмнения на климата, а е резултат от световното стопляне, провокирано от антропогенни аргументи, написа още в разбора.
 За пръв път от 15 години: Няма да има конференция за климата на Организация на обединените нации За пръв път от 15 години: Няма да има конференция за климата на Организация на обединените нации
Следващата конференция за климата ще се организира през ноември 2021 година, а договарянията през 2020 година няма да се проведат заради пан...
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР