Тронът на хризантематае най-важният символ на японското императорско семейство. Освен,

...
Тронът на хризантематае най-важният символ на японското императорско семейство. Освен,
Коментари Харесай

Тронът на хризантемата: Символ на древните тайни и мистерии на японските императори

Тронът на хризантемата е най-важният знак на японското императорско семейство. Освен, че служи за физически престол на владетеля, той е претрупан със символиката на неговата божествена мощ и античното родословие на неговите предшественици.

Всъщност тронът е нереално разбиране, което в Япония разказва монарха и законната му власт.

Твърди се, че японската монархия датира още от 660 година прочие н. е. Легендарният император Джиму е първият държател , седнал на Трона на хризантемата. В японската митология се счита, че Джиму е директен потомък на богинята на слънцето Аматерасу , което свързва монархията по директна линия с женското провидение.
 
 Тронът на хризантемата Guliver/Getty Images

Династията Ямато, директно произхождаща от император Джиму, е най-старата продължаваща наследствена монархия в света . Тронът на хризантемата съставлява цяла стая , която е ситуирана върху осмоъгълна платформа. Основата му е повдигната на пет метра над земята, а плътна завеса скрива императора по време на тайнствени церемонии. Допълнително усамотение се реализира посредством плъзгаща се врата, украсена с картини на 32 небесни светии.

Днес грандиозният престол се употребява основно при публични церемонии и се съхранява в императорския замък в Киото. Той е най-старият оживял трон, употребен от монархията в Япония.

От къде идва името му?

Хризантемата е импортирано в Япония от Китай, когато в страната по всякакъв начин се стремят да им подражават по изтънченост и изисканост. Цветето бързо се трансформира в публична емблема на императорската династия .
 
 Тронът на хризантемата Guliver/Getty Images

За последно тронът бе показан обществено след абдикацията на император Акихито през 2019 година, когато новият император Нарухито се възкачи на него . По време на церемонията му бяха връчени три от императорските регалии на Япония - мечът Кусанаги , който символизира смелост, бижуто Ясакани само че Магатама - знак на доброжелателност и огледалото Ята само че Кигами - знак на мъдростта.

Императорската линия за предаване на властта от мъж на мъж е останала непокътната в Япония в продължение на 2600 години. Когато жена от кралско родословие се омъжи, тя губи кралския си статут, което прави мъжкото й дете неприемливо за трона. Един от главните причини против възкачването на жена на трона е, че ръководеща императрица може да реши да се омъжи за елементарен човек, " разваляйки " императорското родословие. През последните години много принцеси избраха любовта, отказвайки се от императорския двор и купите си.
 
 японският император Нарухито Istock/GettyImages

При актуалната имперска система има единствено трима отговарящи на изискванията мъжки наследници за трона на Хризантемата. Това са принц Акишино , който е по-малкият брат на император Нарухито, неговият наследник принц Хисахито , както и 83-годишният принц Хитачи , брат на Акихито.

Тронът на хризантемата е бил заеман от дами осем пъти в японската история. Последната от тях е императрица Го-Сакурамачи, властвала преди към 250 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР