Тромби, тромбоза и емболия – все обнародвани термини и определено

...
Тромби, тромбоза и емболия – все обнародвани термини и определено
Коментари Харесай

Тромби - как се образуват?


Тромби, тромбоза и емболия – все обнародвани термини и несъмнено натоварени с изобилна доза негативизъм. Носителите на малко повече схващане по въпроса могат да се изкажат, че това са съсиреци, които запушват кръвоносните съдове и предизвикват пакости – и като цяло не са надалеч от истината.

Това на пръв взор просто пояснение повдига спомагателни въпроси – от къде идват тези съсиреци, движат ли се и в случай че да – на къде са се запътили?

Във всеки случай, тромбозата е болестен развой. Както знаем, когато се нараним и ни потече кръв, рано или късно, на мястото на раничката се образува съсирек. Тромбозата като механизъм извънредно доста прилича този естествен развой, само че с значимото конкретизиране, че тя се

развива на неправилното място .

Как се образуват тромбите

В медицината към момента има доста незнайни, само че тромбозата не е едно от тях – факторите за образуването ѝ са разказани още преди повече от 100 години в един къс принцип, прочут като триадата на Рудолф Вирхоф . Според него тромбозата се дължи на три съществени групи фактори – увреждане на съдовата стена, нарушаване в хемодинамиката и нараснала съсирваемост на кръвта.
Увреждането на съдовата стена се разисква като най-важният и даже самодостатъчен фактор за тромбозата.
Стените на кръвоносните съдове са построени от няколко пласта – вътрешен ендотел, субендотел (съединителна тъкан под него), мускулен пласт и външен пласт. Ендотелът играе изключително значима роля, защото той не е просто пасивна завивка и стена на съда. Неговите кафези вземат участие интензивно в локалната регулация на кръвотока, както и в салдото межу факторите, участващи в съсирването и разграждането на съсиреците.

При увреда на ендотелните кафези от една страна се понижава секрецията от тях на субстанции, възпрепятстващи кръвосъсирването. От друга, кръвта от съдовете влиза в досег с колагена от субендотелния пласт.

Последното е значим миг, който обикновено (при контузия например) би алармирал на организма, че съдът е засегнат и е нужно да се образува на мястото тромб, с цел да се предотврати загубата на кръв.

Логично изниква въпросът - кое

толкоз наранява нежния ендотел на съда?

Това би могло да е атеросклеротичната плака . Дори и при липса на такава патология, микротравми могат да бъдат породени и от високо кръвно налягане (хипертония), токсични вещества (тютюнев дим), висок холестерол, имунни комплекси и други
Нарушения в хемодинамиката – в метода, по който се движи кръвта. Както нормално, златната среда е най-хубава – и прекомерно бавния, и прекомерно завихрения поток носят провали. Това е значим, само че не задоволителен независим фактор за тромбоза.
Кръвта не е просто някаква червеникава течност. Тя е формирана от течна съставна част и разтворени в нея разнообразни молекули и кафези. Тяхното разреждане в кръвта не е безусловно хомогенно и в обикновено движещата се кръв еритроцитите и левкоитите заемат централно състояние, малко по-периферно са ситуирани тромбоцитите а най-периферната кръв, намираща се в допир с ендотела, не съдържа кафези.

Свързани публикации.. Доц. Росен Калпачки: Тромболизата би трябвало да е стандарт за лекуване на инсултите 0 Билките са рискови при банкет на антикоагуланти 0 Тромбофлебит и флеботромбоза не са едно и също 0

Всяка смяна в придвижването на кръвта нарушава тази подреба и носи последици. При закъснение на кръвния поток – стаза – се основават условия за утаяване и аглутинация на клетките върху ендотела. Нещо повече – бавното придвижване на кръвта не разрешава отмиване на начални аглутинации от тромбоцити. Такова закъснение има при сърдечна непълнота (недостатъчна помпена функционалност на сърцето), дълготрайно залежаване на тежко заболели, както и в региона на разширени съдове – да вземем за пример варикозни вени.

Обратното на това е турбулентното, завихрено придвижване на кръвта . То се следи в области с нарушавания на съдовете – да вземем за пример аневризма на артериите, варикозни вени след разширението, както и в сърцето при клапни пороци. При такова придвижване на кръвта се нарушава хармонията на потока и още веднъж част от клетките влизат в контакт с ендотела и получават податливост към аглутинация. Допълнително – тези вихрови придвижвания могат да причинят и микротравми на ендотелните кафези.
Повишена съсирваемост на кръвта може да се дължи както на фактори, усилващи съсирването, по този начин и на понижена интензивност на фибринолитичната система, виновна за разграждане на тромбите.
Първото може да се дължи на хематологични болести с повишен брой кръвни кафези, повече фактори на съсирването в резултат съществени повреди като тежки оперативни интервенции, изгаряния и други Високото равнище на холестерола задейства синтезата на веществото тромбоксан А2, което подкрепя агрегацията на тромбоцитите и от там – тромбозата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР