Трофеят в Шампионската лига е детска мечта на всеки футболист.

...
Трофеят в Шампионската лига е детска мечта на всеки футболист.
Коментари Харесай

4 бутилки шампанско и 2 "уши": Кой изработи голямата награда в Шампионската лига?

Трофеят в Шампионската лига е детска фантазия на всеки футболист. Той е цел номер 1 на най-великите футболни треньори, президенти, притежатели.

В събота (29 май) към него ръце протягат " Манчестър Сити " и " Челси ", а финала на шампионата може да гледате директно по bTV Action от 21:00 ч.!

Едно от най-ценните оценки във футбола в действителност стартира пътя си от дребна фамилна бижутерия в Швейцария.

През 1967 година, когато централата на УЕФА, се намира в Берн, генералният секретар на организацията разпорежда на локалния бизнес да изготви дизайн за трофея. 25-годишният Юрг Щаделман, второ потомство бижутер, показва пред УЕФА няколко скици.

Първоначалният вид обаче е много по-сложен - фигура на футболист, изпълняващ задна ножица. От футболната централа споделят " Не! ".

" Казаха ми: " Младеж, това би трябвало да е нещо по-специално, с цел да се хареса на всички. На българите ще им хареса долната част, испанците ще изискат горната, а би трябвало да я харесат всички - и англичани, и германци и французи. Не бива да е като тези плоските или квадратни неща дето ги вършат за титли. Те футболистите не са естети, те са спортисти, би трябвало да го одобряват, да го усетят някак си ", споделя Щаделман пред " Телеклуб ".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Условията на УЕФА са ясни и съответни: Купата би трябвало да има две дръжки, с цел да може спечелилият елементарно да я вдигне, вътрешността би трябвало да събира 4 бутилки шампанско и да е по този начин проектирана, че да може да се пие от нея без непозната помощ.

Втората схема на Щаделман обира овациите, а от УЕФА са безапелационни: " Ще наподобява добре като я вдигнат във въздуха ".

Снимка: Getty Images

Бижутерът създава Купата за тъкмо 300 часа, като крайният му период е 23 март. Причината не е, че тогава е бил финалът, просто Щаделман заречен на брачната половинка си странствуване в Съединени американски щати. И съумява да извърши проектите си!

Той основава купа, висока тъкмо 68 см и тежаща 7,5 кг. Отвън е сребърна, а вътрешността - позлатена. УЕФА заплаща за направата към 50 000 франка тогава.

Според правилото на УЕФА, единствено тимовете, печелили Шампионската лига общо 5 пъти или в три сезона, имат право да приберат във витрината си истинския трофей. Така единствено 6 отбора имат достойнството да имат купата - " Реал " Мадрид, " Милан ", " Барселона ", " Аякс ", " Байерн " Мюнхен и последният " Ливърпул ", който я получи през 2005 година

От 2009 година насам европейската футболна централа промени правилото и дава на първенците имитация, без значение от броя на успехите. Заради високата цена на услугата в Швейцария, договорът за направа е поверен на друга компания.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още през 1967 година Щаделман трансферира правата на УЕФА и даже за изработката на дребни реплики би трябвало да бъде обещано особено позволение. Въпреки това той остава в историята като индивида, за чийто трофей копнеят милиони.

Дали през сезон 2020/2021 красивата купа ще попадне в ръцете на " Манчестър Сити " или на " Челси "? Гледайте финала на Шампионската лига директно по bTV Action на 29 май от 21:00 ч.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР