Трите общински комисии – по инженерна инфраструктура, по икономика и

...
Трите общински комисии – по инженерна инфраструктура, по икономика и
Коментари Харесай

Общински комисии единодушно приеха аварийния план за пренос на вода за Перник през София

Трите общински комисии – по инженерна инфраструктура, по стопанска система и по финанси и бюджет, през днешния ден взаимно разискаха отчета за транспорт на вода от Рила през София за Перник, и го одобриха единомислещо. Утре той ще бъде гласуван и на изключителната сесия на Столичния общински съвет, след което би трябвало да стартира градежът на водопровода от с. Мало Бучино до Перник.
Разгорещени разногласия белязаха разискването в комисиите на спешния проект, препоръчан от министрите на стопанската система, на районното развиване и благоустройството и на околната среда и водите.Първо изпълнителният шеф на " Софийска вода " Васил Тренев разгласи, че към този момент са тествани тръбите по трасето до резервоара над село Мало Бучино. Тестово са били пуснати в допълнение 400 л/сек. И не е имало проблеми. Според спешния проект на държавното управление към Перник ще бъдат пуснати 300 л/сек.
Арх. Борислав Игнатов от " Демократична България " незабавно отвърна като сподели фотоси и видео от настоящия тръбопровод при кв. Горна баня, по който ще мине допълнителноото количество вода от 300 л/сек. Разбити шахти, цялостни с вода, теч от тръбите, закачени маркучи за кражба на вода е снимал той в неделя.
" Какви инспекции и проби са правени от " Софийска вода ", откакто и в този момент тече, а като се надуе системата с още вода – ще избие тъкмо там, където е пробито ", запита Игнатов. И прикани да се смени управлението на концесионера, " с цел да не залеем с рилска вода целия склон на Витоша ", предизвести той.

" Ние одобряваме сигнала на арх.Игнатов за теч на вода. Това е всекидневие при нас – приблизително 38 повреди дневно имаме през 2019 година Отделно имаме над 900 нерегламентирани отклонявания на вода. Днес сме изпратили екип на мястото, снимано от Игнатов ", дипломатично отвърна на обвиняванията шефът на " Софийска вода ".

На обещанията на държавното управление, че в подмяна на преноса на вода за Перник София ще получи като авариен водоизточник язовир " Огняново ", общинският консултант Грети Стефанова, която е хидроинженер, съобщи, че тя е потвърдено радиоактивна, само че не уточни съответно проучване, което да потвърждава това.
" В язовир " Огняново " има уранови разкрития и тази вода беше предопределена за промишлени цели на комбинат " Кремиковци ". Тя в никакъв случай не е била питейна и няма по какъв начин с пречиствателна станция да се трансформира в такава. " Благодарим за такова внимание ", биха споделили софиянци ", съобщи тя и добави, че стената на този язовир е без Акт 16.
Тренев отговори, че предлагането за вода за София от този язовир се базира на проучване, открило, че тя дава отговор на клас А. " Това значи, че е нужна единствено дестилация. От позиция на радиологични индикатори ние нямаме информация към момента ", изясни той.
Грети Стефанова даде обещание да показа на последващо съвещание доказателства за изказванието си за радиоактивност на водата на " Огняново ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР