Трите балтийски републики отбелязаха днес 30-те годишнина от Балтийския път

...
Трите балтийски републики отбелязаха днес 30-те годишнина от Балтийския път
Коментари Харесай

Балтийските републики отбелязаха 30-та годишнина от знаков антисъветски протест

Трите балтийски републики означиха през днешния ден 30-те годишнина от " Балтийския път " от август 1989 година - исторически антисъветски митинг, когато към 2 милиона души се хванаха за ръце, с цел да образуват жива верига с дължина над 600 километра, съобщи Асошиейтед прес в петък.

На 23 август 1989 година Съветският съюз навлизаше в рецесия, а проявата бе мощен знак от страна на литовците, латвийците и естонците, че не са се отказали от концепцията за самостоятелност, даже след десетилетията на руска окупация, отбелязва организацията.

" Хора, хванали се за ръце, могат да са по-силни от хора, хванали оръжието ", написа естонският министър председател Юри Ратас в Туитър.

Честванията протичат в миг, когато жителите на трите страни, както и доста хора отвън тях, се тревожат за възобновените упоритости на Русия да упражнява въздействие в района.

" Трябва да помним смелостта и фантазиите на участниците (в живата верига). Нека обаче това ни припомня и че свободата и демокрацията в никакъв случай не могат да се одобряват за обезпечени ", сподели в изказване шведската външна министърка Маргот Валстрьом.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР