Тристранният съвет за национално сътрудничество не постигна съгласие за увеличението

...
Тристранният съвет за национално сътрудничество не постигна съгласие за увеличението
Коментари Харесай

Тристранката спори за двойните командировъчни

Тристранният съвет за национално съдействие не реализира единодушие за нарастването на командировъчните в страната.

Основните промени са увеличение на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лв., като да има опция те да бъдат 129 лева, в случай че това е уговорено в групов трудов контракт или в съглашение със профсъюз, заповедта за командироване да може да се издава електронна, като заверяването да не е наложително, а по преценка на работодателя, както и изплащането на пътните за гориво при пътешестване с персонален автомобил да се изплащат за градско и извънградско, а не както е досега единствено за извънградско.

Предложението срещна поддръжката на работодателите от страна на АИКБ, Българска стопанска камара, КРИБ, Съюза за стопанска самодейност.

" От години въпроса за командировъчните се слага, само че не се взема решение, по тази причина добре е, че поехте отговорността за това да увеличите командировъчните, да ги приведете в сходство с потребностите и опцията човек да си извършва функционалностите без да изпада в състояние на спомагателни разноски за своя сметка. Както всекидневно, ние направихме изследване какво е мнението на бизнеса, по тази причина и адмирираме стъпката, която се прави, тъй като болшинството от компаниите съвсем единомислещо утвърждават тази стъпка ", сподели Цветан Симеонов от Българска търговско-промишлена камара. Той обаче изясни, че компаниите имат терзания, че по този начин се натоварват груповите трудови контракти с неща, които не са присъщи.

" Аргументите за това са, че е обикновено и се радваме, че това бе възприето като предложение груповите органи на една компания да могат да взимат решение за командировъчните, само че едвам 10% имат единодушие това да се взема решение в групови трудови контракти ", сподели Симеонов и изясни, че смята за погрешно да се остави равносилен глас на синдикатите в КТД да вземат решение размера на командировъчните, защото те не носят никаква отговорност за положението и ръководството на предприятията.

Синдикатите показаха кардинална поддръжка за предложенията.

Според Любослав Костов от КНСБ нарастването на командировъчните би трябвало да се дефинира според от инфлацията и цената на храните.

През 2008 година 20 лева са били 3,6% от тогавашната междинна работна заплата, а в този момент са 1,1%. С предлагането за 40% това се подвига на 2,35%, изясни Костов. Той изрази поддръжка от името на синдиката, само че предложи да се измисли механизъм, който да обвързва командировъчните със междинната работна заплата или различен индикатор, което да подсигурява по-честата им актуализация.

Критика пристигна от Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ", която все пак изрази поддръжка за него. Тя обаче изрази опасения за неналичието на автоматизиран механизъм за пресмятане на командировъчните, защото съгласно нея това ще докара до нов дълъг интервал, в който те да не се актуализират, както и за решение да отпадне уговорката да се заверяват командировъчните. 

Министърът на труда Лазар Лазаров изясни, че министерството ще се въздържи от въвеждането на автоматизиран механизъм, тъй като това би основало възможни проблеми за предвидимостта при правене на бюджети.

" Виждате каква е позицията - при 10% утвърждение няма по какъв начин да си изкривим душата и да кажем, че е добре, само че държавното управление взема решение. Навремето и проектът Маршал е имал 20% утвърждение, само че се оказа работещ ", сподели още Цветан Симеонов от БТПП.

Синдикати и работодатели реализираха кардинално единодушие и във връзка с командировъчните в чужбина, за които се планува да скочат с най-малко 10%, като се предлага сумите да се дефинират на база разликите в стандарта на живот сред България и местоназначението.

АИКБ, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, КРИБ и Съюзът за стопанска самодейност поддържаха измененията.

От БТПП показаха опасения, че средствата за Австралия са незадоволителни, както и че би било добре разликите в командировъчните за другите страни да не са огромни, а от БСК приканиха обществените сътрудници да се включват по-рано в работата по усъвършенства промени, изключително когато има единодушие измежду тях.

Принципна поддръжка показаха от КНСБ, само че съгласно тях няма задоволителна аргументация за диференцираните размери на командировъчните за другите страни. Костов даде образец - нарастването на командировъчните за Унгария и Словакия е 11%, само че там инфлацията е по-голяма от това.

" Очевидно е, че не се покрива инфлацията. Беше и казано, че задачата не е да се покрие тя ", сподели Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ". Според нея би трябвало да се регистрира растежът на цените от 2004 година, когато е била последната актуализация на командировъчните, до 2023 година, а не да се пресмятат разликите в стандарта на живот.

Григорова изясни, че от КТ " Подкрепа " са се свързали с протестиращите чиновници от външното министерство, които твърдо са декларирали, че е невероятно да се устоят в чужбина даже и с обновените командировъчни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР