Тринадесети септември е крайният срок, в който земеделците, пострадали от

...
Тринадесети септември е крайният срок, в който земеделците, пострадали от
Коментари Харесай

Заявления за 2356 хектара реколта, унищожена при градужката в Пловдивско

Тринадесети септември е крайният период, в който земеделците, потърпевши от градушките в Пловдивско, могат да подадат заявки за компенсации, предизвестяват от агроминистерството.

До момента в общинските служби по земеделие са подадени 143 заявки за нанесени вреди . Подадените досега заявки са общо за 2356 хектара.

Служителите на министерството на земеделието са създали огледи по 82 от подадените молби. От тях при 47 са установили 100% пропаднала годишна продукция , 16 заявки са за под 100% пропаднала годишна продукция.

От страна на градинарите има 13 оттеглени заявки . От агроведомството обаче не показват аргументите за това.

При обследванията до момента се регистрира, че най-вече наранени площи има при оризищата - над 1600 хектара и при зеленчуците - над 500 хектара.

Два финансови инструмента има за подкрепяне, като за фермерите с изцяло пропаднали площи то ще бъде до 80% от действителните разноски за развъждане на дадена просвета.

За останалите са планувани средства по директните заплащания, като градинарите с изцяло пропаднали площи могат да изберат втория инструмент, в случай че решат, че им е по-изгодно.

Освен това се планува всички потърпевши стопани да получат пари по схемата де минимис.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР