Тримесечният отчет на Nokia показа финансови резултати, които надхвърлиха очакванията

...
Тримесечният отчет на Nokia показа финансови резултати, които надхвърлиха очакванията
Коментари Харесай

Nokia надмина очакванията за първото тримесечие и предупреди за по-високи цени поради инфлацията

Тримесечният доклад на Nokia сподели финансови резултати, които надвишиха упованията на анализаторите. Нарастващите цени на съставените елементи и дефицитът им не попречиха на компанията да завоюва от разширението на 5G мрежите, само че управлението на производителя на телекомуникационно съоръжение беше насила да признае, че повсеместната инфлация ще наложи преразглеждане на цените по време на договарянията за нови контракти.

През първото тримесечие приходите на компанията набъбнаха с 5% до 5,35 милиарда евро, надминавайки упованията на анализаторите. Нетната облага набъбна от 551 млн. евро на 583 млн. евро, макар че анализаторите предвидиха, че ще доближи не повече от 513 млн. евро. Приходите от продажби на съставни елементи за мрежова инфраструктура набъбнаха с 9 % при положително търсене както на закрепени, по този начин и на подводни мрежи.

Безжичните мрежи 5G се създават интензивно в Северна и Южна Америка, Европа и някои елементи на Азия, само че някои огромни пазари като Индия към момента не са подготвени за пълномащабно внедряване. Главният изпълнителен шеф на Nokia Пекка Лундмарк призна: " Очевидно е, че цените се покачват. Инфлацията е налице в сегмента на съставените елементи, а при полупроводниците е съвсем повсеместна. Nokia принадлежи към категорията снабдители, които подписват дълготрайни контракти с клиентите. Ръководителят на Nokia изяснява, че при междинна дълготрайност на договорите от три години компанията ще би трябвало да предоговаря към една трета от договорите си всяка година. С всеки от своите клиенти сдружението дефинира опцията за самостоятелно повишение на цените на своите артикули.

Този месец Nokia разгласи, че се отдръпва от съветския пазар и приключва обвързваните с него интервенции. Руският пазар е съставлявал по-малко от два % от приходите на компанията през предходната година и макар че тя би трябвало да отпише загуби за към 100 милиона евро, не е понижила годишната си прогноза за приходите заради тази причина. Nokia чака приходите за годината да доближат 22,9 милиарда евро. Очевидно е, че загубите в Русия ще бъдат обезщетени за сметка на други географски пазари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР