Тримесечни бонуси ще получават служителите на Районните здравни инспекции (РЗИ),

...
Тримесечни бонуси ще получават служителите на Районните здравни инспекции (РЗИ),
Коментари Харесай

Тримесечни бонуси ще има за ангажираните с COVID-19 в РЗИ, спешните центрове и НЦЗПБ

Тримесечни бонуси ще получават чиновниците на Районните здравни инспекции (РЗИ), Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) и Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) за работа на първа линия в битката с COVID-19, заяви здравният министър Кирил Ананиев, при чуването му в здравната комисия на Народното събрание. 
В отговор на депутата от „ Обединени патриоти “ Георги Колев дали ангажираните на първа линия с ковид получават обещаните 1000 лв., здравният министър очерта контингента за
бонусите – „ това са хора, които следят, обслужват, диагностицират или лекуват хора с открит ковид или със подозрения, че имат, както и някои от обвързваните лица, за които отговорност имат РЗИ “.
Той заяви, че държавното управление е решило да разреши само РЗИ, ЦСМП-та и НЦЗПБ да могат да се възползват от тримесечното стимулиране, което е обещано на база на Закона за държавния чиновник. По думите на Ананиев, спомагателните суми от 1000 лева им се начисляват месечно, само че ги получават тримесечно .  " Т.е., те получават по 1000 лева, месечно за тяхната работа на първата линия и също така, за разлика от другите държавни чиновници, на които беше спряно три-месечното в допълнение материално стимулиране, на тях беше разрешено ", разясни той.
РЗИ имат доста действия – дежурствата по контролно-пропусквателен пункт, взимането на проби, наблюдаването на хора под домашни карантини и т. н., означи министърът и като съображение да бъдат подтиквани.
Ананиев изясни, че по линия на програмата за развиване на човешките запаси, посредством план с общ размер 60 млн. лева и период за осъществяване до края на тази година, се подтикват с по 1000 лв. чиста сума работещите на първа линия с ковид . Това е сума, която месечно се дава въз основата на броя на хората, които са лекувани в съответното лечебно заведение, заяви Ананиев и посочи, че Министерство на здравеопазването има подписани контракти с 64 лечебни заведения, 12 болнични лаборатории, 8 извънболнични лаборатории.
За месец март по плана 3578 лица са получили по 1000 лева.  с общ размер 5.3 млн . лева , включително осигуровки, налози, регистрира Ананиев. „ От тях 1718 лица са медицински и немедицински личен състав в 37 лечебни заведения в цялата страна с размер на 2 556 000 лв.. 1860 са чиновници на РЗИ, НЦЗПБ и ЦСМП с общ размер 2 741 000 лв. “, уточни министърът.
За април се чака броят да нарасне на 6626 лица, а общия размер на стимулирането - на близо 9.5 млн. лв.. „ 3950 от тези лица са в 59 лечебни заведения с 5.55 млн. лева, предопределени за тях, а останалите 2676 лица са в държавните РЗИ, НЦЗПБ и ЦСМП с размер от близо 3.9 млн. лв. “, заяви още Ананиев.
Министерство на здравеопазването работи с общините и с мрежата на здравните посредници и се обмислят благоприятни условия за поддръжка. „ На път сме да подпишем контракт със 111 общини, като им предоставим месечно заплащане в размер на 610 лева като поемем и осигурителните вноски на работодателя “, заяви здравният министър.
С запас от плана са предоставени 100 000 броя медицински хирургически маски и са закупени 4 800 маски-респиратори, които са в развой на систематизиране и е основана организация за защитните хигиенични условия за работата на личния състав в лечебните заведения, регистрира още Ананиев.
Даренията
Здравният министър показа доклад и за набираните и разходвани средства по дарителските сметки по отношение на ковид. Към вчерашна дата, 20 май 2020 година, по сметката в Българска народна банка за подкрепяне на структурите, занимаващи се с битката с ковид са постъпили 4.6 млн. лева , от които 1 339 115 лева са целеви средства, като от тях 1 млн. са ориентирани към НЦЗПБ, където е националната референтна лаборатория и първото посрещане на вълната беше от този център, а останалите средства 134 млн. лева са разпределени по други лечебни заведения, уточни Ананиев.
Без експлицитна воля на донор са постъпили 3 259 545 лв. , като ще бъдат употребявани за защитни дрехи за многократна приложимост 1, 5 млн. лева защитни очила 1 млн., а с остатъка – персонални защитни сердства и консумативи, след координиране с Националния действен щаб и логистично-координационния център.
Ананиев заяви още, че по сметката на Министерство на здравеопазването са постъпили 2 084 441 лева, като от Народното събрание 1 393 627 лева и от политическите кабинети на министерства и други разпоредители с бюджет 690 814 лева Той регистрира и защо са изхарчени - 1.5 млн. са предоставени по бюджетите на всяка Регионална здравна ревизия, като главно средствата са ориентирани за закупуване на проби за диагностика на COVID-19, останалите средства също се плануват за такива консумативи, което се явява главен разход.
По дарителската сметка ДМС „ Солидарност “ за дарения в поддръжка на лечебни заведения са постъпили са 420 000 лева ., както с част от тях са закупени респиратори за лечебните заведения в Монтана, Силистра и Шумен, регистрира министърът.
В момента Министерство на здравеопазването преценя кои лечебни заведения да се специализират по КОВИД.и от кои да бъдат извадени инфекциозните отделения, където в този момент лекуват пациенти с COVID-19 и да останат „ чисти “ лечебни заведения, тъй като доста хора се опасяват да лекуват болесттите си и това може да утежни ситуацията им, заяви още Ананиев.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 21 май

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР