Тримата създатели на литиево-йонните батерии са тазгодишните носители на Нобеловата

...
Тримата създатели на литиево-йонните батерии са тазгодишните носители на Нобеловата
Коментари Харесай

Създателите на литиево-йонните батерии печелят Нобеловата награда за химия

Тримата основатели на литиево-йонните акумулатори са тазгодишните носители на Нобеловата премия за химия. Американецът Джон Гудинаф, британецът Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино ще си поделят премията от 9 млн. шведски крони за работата си върху презареждащите се акумулатори, употребявани в портативните електронни устройства.

97-годишният Джон Б. Гудинаф, който е роден в Германия, само че в фамилията на родители американци, става и най-възрастният човек, получавал Нобелова премия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Литиево-йонните акумулатори революционализираха живота ни от навлизането си на пазара през 1991 година Те поставиха основите на безжично, свободно от изкопаеми горива общество и са от голяма изгода за човечеството ", стимулират решението си от Нобеловия комитет към Шведската кралска академия на науките, която връчва оценката.

Уитингам създава първата функционална литиева батерия при започване на 70-те години на предишния век. В идващото десетилетие Гудинаф удвоява капацитета й. А по-късно Йошино отстранява чистия литий от батерията, като по този метод я прави доста по-безопасна за приложимост.

По думите на Грегъри Офър, машинен инженер от лондонския Imperial College, работата на тримата учени е довела до " една от основните технологии на 21 век ", написа Reuters. Той добавя, че литиево-йонните акумулатори " към този момент са в основата на мобилната гражданска война, а в този момент са от значително значение и за решаването на казуса с климатичните промени посредством електрифициране на превоза и запазване на възобновима електрическа енергия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР