Трима потенциални инвеститори са проявили интерес да развиват летището край

...
Трима потенциални инвеститори са проявили интерес да развиват летището край
Коментари Харесай

Трима инвеститори са проявили интерес да развиват летището край Стара Загора

Трима евентуални вложители са показали интерес да развиват летището край Стара Загора, заяви по време на парламентарния надзор в петък министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той отговори на въпрос на народния представител Георги Гьоков по отношение на желанията за бъдещето на "Летище Стара Загора ".
Припомняме, че през последните години планът е представян на всички капиталови конгреси в България и чужбина, като не е проявен интерес за развиването му.

Правителството го популяризира за създаване на интернационален каргоцентър сред Европа, Азия и Африка. Приоритет ни е логистичен хъб за артикули, акцентира Караниколов. По думите му вложителят би трябвало да е стратегически.

Летището в Стара Загора няма лиценз за експлоатационна валидност от юни 2007 година, само че има развита инфраструктура, ток, канал, вода, газ, обширни площи, предоставени в това число от Министерството на защитата. Всичко това като цялост дава капацитет за развиване и като огромна индустриална зона, каквито проекти също е имало в годините, въпреки и неосъществени.

Локацията има своите преимущества и се надявам в скоро време да се осъществя план, означи министър Караниколов.

"Летище Стара Загора " е в Централна България, ситуирано е в квартал "Колю Ганчев " в Града под липите. То е покрай автомагистрала "Тракия " (3.5 км) и до жп гара Стара Загора. Полосата на летището е дълга 2550 м, а прилежащите му територии са към 6000 декара.

Идеи има, само че нищо на процедура не е направено. Планира се обновяване на активността му, отдаването му на концесия и тук да се построи вторият в Европа логистичен хъб (карго летище за товари и пътници) сред Европейския съюз и Азия.

В момента живеца на това място се поддържа от интернационалното ревю за селскостопанска техника БАТА, което се организира всяка година на терена на летището.

На старозагорското летище са кацали и космонавти. На 26 май 1961 година на пистата му е посрещнат първият човек, полетял в Космоса - Юрий Гагарин, а две години по-късно там се приземява и първата жена космонавт Валентина Терешкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР