Трима пациенти от листата на чакащите за белодробна трансплантация са

...
Трима пациенти от листата на чакащите за белодробна трансплантация са
Коментари Харесай

Трима българи са починали в очакване на белодробна трансплантация

Трима пациенти от листата на чакащите за белодробна трансплантация са умряли за две седмици. Това заяви новият шеф на Агенцията по трансплантация доктор Михаил Христов.

Другата седмица Министерството се надява да подписа контракт с клиники от Германия и от Турция да обучат български лекари, които да вършат интервенциите у нас.

Д-р Христов направи този коментар, откакто по-рано родителите на един от умрелите – Адриан Петков, описаха историята си пред камерата на bTV.
Близките на умрелия Адриан ще се борят и за другите чакащи за белодробна трансплантация Решени са също доведат борбата до дъно в Европейския съд по човешките права
Адриан страдаше от рядкото заболяване муковисцидоза, поради което незабавно се нуждаеше от нов бял дроб. Беше в листата на чакащите близо година. В края на май той се включи в митинг пред здравното министерство, поради отводи на европейски клиники да одобряват български пациенти за белодробна трансплантация.

Адриан не дочака трансплантацията и издъхна на 13 октомври. Министерството твърди, че е направило всичко допустимо да избави Адриан и в сряда е трябвало да замине за Италия. Институцията договаря с непознати клиники да обучат български лекари за белодробни трансплантации в лечебните заведения „ Света Екатерина” и „ Лозенец”.

Близките на Адриан споделят, че ще потърсят правата си и в Страсбург и се обърнаха персонално към премиера. В памет на момчето околните му възнамеряват да основат фондация, която да се бори за останалите чакащи да бъдат трансплантирани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР