Трима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия

...
Трима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия
Коментари Харесай

Постоянен арест за трима от задържаните за шпионаж


Трима от петимата обвинени за шпионаж в интерес на Русия остават за непрекъснато в ареста. Софийският военно-апелативен съд удостовери задържането под стража на заместник-началника на бюджетната дирекция в Министерството на защитата полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров и на Димитър Влахов, чиновник на Военното разузнаване.

Решението е дефинитивно, изясни военни ят прокурор Елин Алексов:

„ Считам го за вярно, тъй като е тежко съзнателно закононарушение, осъществено от проведена група. И като офицер въобще не се гордея, че различен офицери са си предали страната “.

Съдебното съвещание продължи повече от три часа поради нови доказателства, импортирани от прокуратурата.

Нови четири тома доказателства, измежду които и преразказ на диалози от килиите на арестуваните за шпионската спекулация,  показа прокуратурата преди началото на правосъдните съвещания по жалбите на петима от тях против наложения им от Софиийския военно-окръжен съд непрекъснат арест.

Прокурорът по делото Стоян Лазаров уточни: 

" Новите доказателства единствено поддържаха обоснованото съмнение и заплахата да се укрие обвиненият, допълват доказателствата от преди този момент за шпионската му активност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място ", сподели представителят на обвиняването по отношение на потвърждаването на най-тежката мярка за неотклонение на Петър Петров.

" По това дело не е обяснен предметът на закононарушението " шпионство ". В Закона за отбрана на класифицираната информация категорично е посочено критериите и типовете класифицирана информация. И към сегашния миг не е ясно тази, която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво съставлява ", съобщи от своя страна юристът на Петров.

Адвокатът на Любомир Медаров - Васил Василев разяснява:

„ За моя подзащитен господин Медаров аз съм спокоен и към сегашния миг аз не знам за каква държавна загадка той е в ареста. Спокоен съм за нататък, рано или късно нещата ще излязат на яве, само че е неприемливо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение. “ 

Предстои правосъдният състав да се  произнесе по жалбите против задържането им под стража и на останалите двама обвинени в шпионаж в интерес на Русия.

Първото съвещание стартира преди 10:00 ч. през днешния ден. Малко преди 12:00 ч. правосъдният състав се отдръпна да мисли върху определението точно поради новите доказателства, които са два тома очевидни и два тома секретни. Това наложи забавянето на правосъдните съвещания, защото юристите трябваше да се срещнат с тях.

Заради класифицираната информация, която се съдържа по делото, ограниченията за неотклонение се гледат при закрити порти, а публицистите се позволяват в правосъдната зала единствено, с цел да чуят определението на военни те съдии.

Според неофициална информация част от доказателствата са свързани със записи, които демонстрират по какъв начин обвинените се договарят какво да приказват пред съда, а другите са свързани с класифицирани документи, които са част от разследваната шпионска спекулация.

По-късно от другите е пристигнало настояването за по-лека мярка и на така наречен резидент Илия Илиев, който е някогашен началник във военното разузнаване, тъй че към момента не е  ясно дали и неговата мярка ще се гледа през днешния ден.

В правосъдната зала се явяват прокурори, както от Военно-окръжната прокуратура, по този начин и от Военно-апелативната прокуратура.

Петима от 6-имата упрекнати в шпионаж за Русия обжалваха задържането си под стража, което първоинстанционният военно-окръжен съд им наложи след 23-часов правосъден маратон, завършил в ранните часове в понеделник. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не изиска задържане под стража, откакто той направил цялостни признания.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР