Трима избрани кинорежисьора трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен

...
Трима избрани кинорежисьора трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен
Коментари Харесай

Трима млади кинаджии ще се борят за Награда за кино 355 и 10 000 лева

Трима определени кинорежисьора би трябвало да снимат, инсталират и предадат 5-минутен игрален филм единствено за 5 дни. Оттам и заглавието на премията - три пет пет!

Младите филмейкъри имаха цялостна креативна независимост на тематика, жанр и род и единствено едноусловие – филмите им да бъдат с непредвиден край.

Родена в София с фамилия Георгиева, избира за собствен креативен псевдоним Троанска. Едва 15 годишна печели второ място в юношески конкурс за кино „ Репортийн “. През 2020 година приключва класа на Пенко Господинов в НАТФИЗ с премия „ Най-най-най “ за най-хубава актриса във випуска. Има номинация ИКАР 2019 в категория „ Дебют “. Участва в два пълнометражни кино лентата - „ Рибена кост “ на Драгомир Шолев и „ Изкуството да падаш “ на Орлин Милчев.

През 2021 година снима своя дебют като режисьор на късометражна акомодация наразказа на А. П. Чехов, „ Анюта “. Филмът е селектиран в над 10 интернационалните фестивала, измежду които Venezia Shorts, Tokyo Shorts, Berlin Indie Shorts, Toronto Women In Film, Cine Libri, etc. В момента Мартина е студент по кинорежисура в Нов български университет и приключва втория си късометражен филм „ Сърце на заек “.

„ Намирам ентусиазъм във всичко откровено и сензитивно, във всеки акт на храброст и достолепие. Смисъл има във всяко нещо, стига то да е подбудено от вътрешна нужда. “



Прекарва дълги години в Англия, където развива пристрастеността си към наратологията по време на класове по креативно писане в Ливърпул Колидж. След няколко години приключва кино, телевизия & цифрови медии в Калифорнийския Университет, Лос Анджелис. Участва в над 50 интернационалните кинофестивала с последните си три късометражни кино лентата, които преглеждат няколко съществени тематики – обич, себеоткриване и различни светове.

Един от филмите му - " Джъмп " къте определен от Националния кино център да показва България на Късометражния кино фестивал – Европейски съюз в Отава. В началото на 2022 година основава лично пространство в София - Студио Фликърс, където работи по филми, музикални видеа и реклами.

„ Където изкуството среща науката, където илюзията пречупва действителността и където невъзможното става допустимо – там намирам магията на киното. “



Завършва „ Филмова и телевизионна постановка “ през 2021 година в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, в класа на проф. Светослав Овчаров, а сега магистратура „ Трудова и организационна логика на психиката “ в Софийския университет, тъй като счита, че това би било потребно за работата й като кинорежисьор.

Засега Виктория има сниман единствено един план, който цели да насочи зов срещу противозаконното застрояване на село Синеморец. За да повлияе на публиката мощно прочувствено, тя употребява похватите на игралната импресия. Като създател надълбоко я вълнуватфилософските тематики, тематиките за дефиницията на положително и зло. Вдъхновена е от ренесансовите хуманистични полезности.

„ Киното е метод да разкажеш история, само че върви и с тежка отговорност. Целта ми ечрез филмите си да задавам въпроси, тъй като отговорите са разнообразни за всеки човек и имам вяра, че всеки стига самичък до неговата истина. “

Финалистите получават с изключение на снимачна и аудио техника, цялостна поддръжка за продуциране на филмите си и финансов тласък в размер на 2 000 лева Трима млади кинорежисьори, само че единствено един победител. Кой ще бъде той? Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 14-тата Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация „ Стоян Камбарев “, която ще се състои на 24-ти април в JOY Station.

Гостите ще гледат премиерно трите кино лентата, ще гласоподават онлайн и по този начин ще дефинират новия Носител на Награда за кино355. Той ще получи прелестна авторска статуетка и 10 000 лева за поддръжка на идващия му филмблагодарение на сътрудниците от NOVA Film, Black Sea film, Magic Shop Rental, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio. Кино надпреварата се реализира с формалната поддръжката на Столична община.

Вече са подготвени новите филми на носителите на Награда за кино355 от миналите години: „ НАСРЕД Бетона “ на Йордан Михайловски, „ Мечтата на Наташа “ на Ваня Бойчева и „ Калоян, който се самоуби “ на Виктор Иванов.

Фондацията поддържа лентите освен на спечелилите, само че и на надарените финалисти Евгения Танева и „ Сашето и неговата камера “ и Стефани Райчева с филмите й„ Баба “ и „ Елхи на Таланта “.

В момента стартира работа по кино лентата на спечелилия от предходната година Орлин Менкаджиев, както и на финалистите Роси Траян и Антоний Христов, който получи специфичната премия на Goldfinch.

ТакаФондация „ Стоян Камбарев “ продължава да дава криле на младите кинорежисьори и в резултат на Награда за кино 355 единствено за последните 4 години се появиха повече от 25 нови български кино лентата, продуцирани от Деси Тенекеджиева, които самоуверено поематкъм международните кинофестивали.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР