Триетажна къща в пловдивското село Марково с обзаведени само приземен

...
Триетажна къща в пловдивското село Марково с обзаведени само приземен
Коментари Харесай

Къща на село - само за богаташи

Триетажна къща в пловдивското село Марково с обзаведени единствено партерен и първи етаж, които са с обща повърхност от 300 кв.м. Колко коства? Въпросът и къщата са за съвсем 1 милион евро. Цената на парцела е 892 700 евро, като в нея е включен и парцелът от 1,1 дка.

Подобни предложения за имоти в най-близките планински села на Пловдив не са казус. Напротив - стартират да се трансформират в норма. Ковид пандемията отключи бурен интерес към покупка на къща или вила, защото мнозина взеха решение да изберат спокойствието на селския живот пред шума на огромния град. По всичко проличава, че все по-малко хора обаче могат да си разрешават сходен разкош. Особено в близкия периметър на Пловдив, написа traffinews.bg.
-->
Пазарът на сходен вид недвижими парцели бележи все по-голям растеж през последните години макар опасенията от криза и стесняване на потреблението. Движеща мощ за строители, а и за пазарът на прекупвачи, са освен хората с по-големи приходи, само че и наличното ипотечно кредитиране. 

Въпреки цените си, къщите в Родопската яка остават измежду най-търсените от пловдивчани. Поне един-двама на всеки 10 купувачи обмислят разновидността, вместо да плат​ят 800-900 или даже 1200 евро на квадрат за апартамент в града, да купят къща отвън него.

Тричленно семейство ще би трябвало да отдели най-малко 200 хиляди евро за градско жилище с повърхност сред от към 90 квадрата, като в тази цена се включва и възможен ремонт и базово обзавеждане. За сходна сума мъчно може да се купуви първокласна къща, само че пък моgе да се вземе парцел с двойно по-голяма площ и двор, изключително в случай че купувачите не дължат да е в Белащица и Марково. 

Задълбочаващата се рецесия с инфраструктурни поправки в няколко точки на Пловдив усилва търсенето на къщи към града. Купувачите са най-вече млади фамилии, които си търсят първо жилище. По наблюдения на брокери, огромната част от младите към този момент работят специалности, които разрешават постоянно или напълно да работят отдалечено и към този момент имат прилични спестявания. Сред наложителните условия, които младите двойки слагат на брокерите, е да има ясла, детска градина и/или учебно заведение в обитаемото място.

Сред селата, които притеглят най-вече нови поданици, са Марково, Белащица, Браниполе, Първенец и Ягодово. Привлекателни за хората се оказват още по-ниските налози, чистият въздух и близостта до огромния град.

В селата се проектират и строят нови детски градини, тъй като преселилите се са най-вече младежи с по две или три деца. Хората споделят, че бизнесът на село се съчетава отлично с обичайните занимания - плевене на градината и развъждане на животни за подкрепяне на домашния бюджет.

Според специалисти все по-атрактивни ще стават парцелите на запад и изток от града. Причината за това е, че там към момента няма всеобщ напор на пловдивчани подготвени да заменят сивото всекидневие със селския живот, което задържа цените много по-ниски. Така да вземем за пример двуетажна къща след ремонт с РЗП от 140 квадрата в Труд коства към 100 хиляди евро, до момента в който подобен парцел, даже в по-добро положение, в Кадиево (приблизително на същото разстояние от центъра на Пловдив като Труд) е близо 70 хиляди евро.

Селата като Марково, Белащица и прилежащите в Родопската яка остават в най-високия ценови диапазон. На процедура към този момент няма цени под 1200-1300 евро на квадрат РЗП. Дори недостроените къщи без акт 16 мъчно биха могли да се намерят за под 300 000 евро, а довършителните действия и обзавеждането ще ви костват най-малко още 150 000 евро. В Марково се оказва, че има десетки парцели с цена за квадратен метър РЗП от близо 1500 евро, което е по-скъпо, съпоставено даже с някои от топ кварталите под тепетата. В по-далечните обитаеми места, както и в полските региони, може да се намерят прилични парцели и за 600-900 евро за кв.м. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР