Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС), който отмени наказанието

...
Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС), който отмени наказанието
Коментари Харесай

Вижте мотивите на ВКС за 30-годишната присъда на двойния убиец Викторио

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС), който анулира наказването " пожизнен затвор ", наложено на Викторио Александров от апелативните магистрати за убийствата на приятелката му Дарина Министерска и 12-месечното им бебе Никол, и го размени с 30 години " отнемане от независимост ", оповести претекстовете за присъдата си.

Жестокото двойно ликвидиране бе осъществено на 29 октомври 2018 година Охранителят Викторио Александров отива в жилището на 23-годишната си другарка Дарина Министерска на ул. " Бели дунав " в столичния жк " Надежда ". Официално мотивът е да види едногодишната им дъщеричка Никол и да си вземе облекла, останали там след изнасянето му няколко дни по-рано. 

Четири часа по-късно майката на Дарина идва с ключар пред блока. Жената е обезпокоена, че 23-годишната й щерка не подвига телефона си. Когато ключарят отваря вратата на жилището, дамата вижда, че в хола лежи тялото на младата жена с две прострелни рани.

Викторио и Никол са оповестени за търсене. Около 23 часа в порутена постройка зад шубраци в региона на Горни Богров служители на реда намират детенцето простреляно в дясното око, а бащата е единствено с одраскване по главата. Линейки откарват и двамата в " Пирогов ". Въпреки напъните на лекарите, едногодишното момиченце умира. Викторио е без заплаха за живота. Дни след убийствата мъжът твърди, че не помни да е стрелял, а помни единствено по какъв начин е бягал по стълбите с детето и в парка.

През януари 2021 година Софийският градски съд наложи наказване от 20 години затвор за двойния палач. Апелативните магистрати го усилиха на пожизнен затвор, само че висшите съдии решиха, че присъдата е несправедлива и я понижиха на 30 години " отнемане от независимост ". 

Според правосъдния състав на Върховен касационен съд касационните тъжби са основателни във връзка с недоволството за явна неправда на наказването пожизнен затвор. Въззивният съд е определил типа на глобата след попълване на доказателствения материал с задоволително данни за действието и дееца, само че съвкупната им преценка не дава съображение за извод, че наложеното най-строго наказване е съответно, пишат в претекстовете си висшите съдии.

„ Недопустимо е решението за доживотна изолираност на причинителя да се основава на неговите характерови особености, разгледани като криминогенен фактор отвън съответно осъщественото закононарушение. Констатациите на специалистите психиатри и психолози за прекалено предпочитание да се постанова, за неуважение на непознатата характерност и за податливост към операции посредством представянето си като жертва не са в поддръжка на тезата за изключителна тежест на осъщественото действие, а могат да обосноват само нуждата от повече старания за реализиране на поправянето и превъзпитанието на Александров. От посочените в решението съображения във връзка глобата за убийството на детето Никол може да бъде споделен изводът, че съществуването на четири обособени по-тежко квалифициращи признака съставлява отегчаващо събитие. Този аргумент не е задоволителен, с цел да бъде наложено най-тежкото наказване “, се споделя в решението на Върховен касационен съд.

Според висшите магистратите би трябвало да се държи сметка и за откритите смекчаващи условия, каквито са чистото правосъдно минало, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, откровеното страдание за осъщественото на Викторио Александров.

Според висшите съдии е несъмнено, че закононарушението е с висока степен на социална заплаха, само че защото тежестта му не е изключителна по смисъла на член 38а, алинея 2 от Наказателния кодекс, наложеното наказване пожизнен затвор би трябвало да бъде сменено с отнемане от независимост в оптималния период от 20 години.

В решението на Върховен касационен съд се акцентира обаче, че две от закононарушенията на Александров имат за резултат отнемането на човешки живот, т. е. съставляват посягане против публичното богатство, ползващо се с най-висока степен отбрана.

Убийството на Дарина Министерска е съпроводено с спомагателни отегчаващи условия, каквито са младата възраст на жертвата, това, че е майка на личното му дете, навършило година единствено преди седмица. Въпреки че е имал разполагаем повече от осем часа, подсъдимият не е съумял да откри обществено допустим излаз от сложната обстановка, а вместо това е направил още закононарушения, като упражнил насила във връзка с таксиметровия водач и умъртвил дребната Никол, по-късно се самонаранил.

" Отнемането на живота на детето, което е обичал и за което се е грижел, като единствен метод за практикуване на надзор сочи на сериозен недостиг на вътрешния запас на подсъдимия, което ще затрудни отстраняването от съзнанието му на негативните настройки, възгледи и полезности и възпитаването на тяхно място на нови, публично допустими “, безапелационни са висшите съдии.

Според тях за реализиране на задачите по член 36, алинея 1 от Наказателен кодекс и с оглед изключителната морална укоримост на държанието на Александров наложеното му общо най-тежко наказване е незадоволително заслужено. Следва да бъде увеличено с една втора и подсъдимият да изтърпи общо отнемане от независимост за период от 30 години.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
  
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР