Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане касационните жалби на

...
Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане касационните жалби на
Коментари Харесай

ВАС бетонира видеозаснемането на изборите

Тричленен състав на Върховен административен съд остави без разглеждане касационните тъжби на Комисията за отбрана на персоналните данни и ЦИК срещу решението на Административен съд, с което бе позволено видеонаблюдението по време на изборите и броенето на бюлетините след изборния ден.

Делото пред първоинстанционния съд касае анулирани инструкции по отношение на обработването и отбраната на персоналните данни, главно на представителите на СИК. С тях се вкара възбраната за лъчение онлайн в изборния развой. В тях се споделяше, че средствата за всеобщо осведомление, фотографите, публицистите и видеооператорите на свободна процедура могат да снимат в помещението. Всички останали участници в изборния развой не могат да обработват персонални данни посредством видеозаснемане и/или разпространяване заради несъответственост на ролята им в изборния развой с задачата на култивиране на персонални данни посредством видеозаснемане в изборния развой. Става въпрос за покровители, наблюдаващи и представители на партиите и коалициите да могат да снимат изборния развой на 2 април.
 ЦИК остава срещу снимането на броенето на бюлетините
ЦИК остава срещу снимането на броенето на бюлетините

Комисията ще апелира анулацията на възбраната

От значително значение е и събитието, че по делото е отправено и преюдициално питане, по което е постановено решение от Съда на Европейски Съюз , само че последното е регистрирано единствено официално в претекстовете на обжалвания правосъден акт.

Определението по административното дело е дефинитивно.

Припомняме, че Централната изборна комисия апелира решението на съда да позволи позволено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след изборния ден на 4 април .

" Демократична България " изиска бърза писта за разрешаване от съда. От Демократична България считат, че отхвърли на Комисията да допусне видеонаблюдението на изборите подрива доверието в способността на този орган да подсигурява почтени и свободни избори.
 Видеоизлъчване на броенето на бюлетините няма да има
Видеоизлъчване на броенето на бюлетините няма да има

Върховен административен съд остави гледането на делото всъщност за 14 април 2021 година

На 10 март Върховен административен съд върна делото за видеонаблюдението на изборите за ново разглеждане от Административен съд София - град, откакто на 15 февруари АССГ остави без разглеждане жалбата против решението на Централната изборна комисия от 8 февруари за одобряване на Указания за обработването и отбраната на персоналните данни в изборния развой. Делото беше формирано по тъжба на " Демократична България " .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР