Тричленен състав на Върховният административен съд отмени решение на министъра

...
Тричленен състав на Върховният административен съд отмени решение на министъра
Коментари Харесай

ВАС: Планът за Пирин трябва да мине екооценка

Тричленен състав на Върховният административен съд анулира решение на министъра на околната среда и водите, в което се споделя, че не би трябвало да се прави екологична оценка към новия проект за ръководство на Национален парк " Пирин ".
Припомняме, че през март 2017 година екоминистърът Нено Димов реши актуализацията на проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на влияние върху предпазените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Тези промени, съгласно еколози, плануват 12,5 пъти повече застрояване по отношение на първичния проект за ръководство и сечи върху 60% от територията на националния парк.
" Според българското и европейското законодателство, както и съгласно решенията на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО, от което Пирин е част, проектът за ръководство би трябвало да се подлага на екологична оценка. Опитите за заобикаляне на закона водят до сходни решения на съда ", пишат те в известие до медиите.

В него се напомня, че министърът на околната среда и водите Нено Димов неведнъж е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по проблема с Пирин.
Въпреки това министерството може да апелира решението на Върховен административен съд на втора инстанция, в случай че пожелае.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР