Тричленен състав на Върховния административен съд отмени забраната за водачите

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени забраната за водачите
Коментари Харесай

ВАС отмени забраната за движение по магистралите до 120 км/ч

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира възбраната за водачите с категория В да надвишават 120 км/ч при придвижване по автомагистрали. Това е член 73, алинея 1 от Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата, в табличната част, в която е посочено: „ категория В….., по автомагистрала 120 км/час “, оповестяват от пресцентъра на Върховен административен съд.

Върховните магистрати от тричленния състав одобряват, че Правилникът опонира на нормативен акт от по-висока степен, а точно - на Закона за придвижване по пътищата, който е в действие от 01.09.1999 година Несъответствието на подзаконовия текст от Правилника с нормативен акт от по-висока степен – Закона за придвижване по пътищата в посочената редакция, е съображение за анулацията на посочения текст. С оглед съблюдаване правилата на досегаемост, гласност и бистрота, поредност и предвидимост, уредени в член 12 и 13 Административнопроцесуален кодекс, експлицитната анулация на наредбата, е гаранция за правна сигурност в обществото. 

Административно дело № 6299 от 2021 година беше формирано по тъжба на физическо лице. Решението по него може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР