Тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово
Коментари Харесай

Готвят законови промени заради сградната инсталация

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира формулата за дялово систематизиране на сметките за парно. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано, само че от Министерство на енергетиката към този момент оповестиха, че поради проблема " сградна апаратура " готвят законови промени , които да защитят интереса на потребителите.
Темата разясниха в студиото на " Денят стартира " доцент Димитър Деков, юрист и Атанас Тасев, енергиен специалист.
" Сегашното решение на Върховен административен съд на първа инстанция анулира една от формулите в методиката за дялово систематизиране. По-интересното е причините, с които я анулира . Освен чисто процесуалните причини за несъобразяване с процедурата по приемането ѝ, които не са толкоз основни, другите основни причини са тези, които ние от доста дълго време повтаряме в публичното пространство, а точно, че методът, по който се продава топлинна сила в България, е неправдив " , съобщи юристът доцент Димитър Деков.
Той разясни, че е неправдив главно във връзка с две групи лица - тези, които живеят на по-горните етажи и не употребяват топлинна сила, тогава в техните жилища не идва каквато и да е топлота, само че те би трябвало да заплащат съразмерно част от сградната апаратура.
Другата са всички, които не желаят да употребяват топлинна сила.
Адвокат Деков напомни, че съществува предписание, че не можеш да заплащат някаква услуга, в случай че самичък не си изискал. Това значи, че хората, които не желаят да употребяват парно, не трябва да бъдат принуждавани да заплащат парно. При всички положения по-късно решение ще се наложат промени в наредбата .
Има и друго дело за различен текст от методиката, има и преюдициално дело в Съда на Европейски Съюз по тълкуването на цялата наша система за " Топлофикация ".
Сградната апаратура са всички тези тръби, които донасят топлоносителя до радиаторите плюс за горещата вода един кръг, който върти водата, изясни техническата страна Атанас Тасев.
" Това е система за групово прилагане, системата по този начин е проектирана, че никой няма право да се отхвърля и в случай че някой се е отказал от парното, тръбите не се отхвърлят от него. Ако някой си изключи топлата вода, хората на горните етажи, с цел да получат топла вода, би трябвало да източат цялата апаратура, с цел да пристигна топлата вода ", добави той, представен от Българска национална телевизия.
" По създание това е система за групово прилагане и тази сила от сградната апаратура е благосъстоятелност на всички. Формулата е добра и тя даже работи като знак за това, че краде някой от вас, когато цифрата, което демонстрира какъв брой % на сградната апаратура е по-голямо от 25. При новите системи е 8 % ", разясни енергийният специалист Атанас Тасев.
Проблемът е, че ние не сме правилни и се опитваме да излезем от система, която е наложена с контракта, който сме подписали, уточни Атанас Тасев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР