Тричленен състав на Върховния административен съд, като втора инстанция, върна

...
Тричленен състав на Върховния административен съд, като втора инстанция, върна
Коментари Харесай

ВАС върна на работа уволненият от Бойко Рашков директор на „Вътрешна сигурност“-МВР Стефан Банков

Тричленен състав на Върховния административен съд, като втора инстанция, върна дефинитивно на работа уволненият дисциплинарно от Бойко Рашков през юни 2021 година шеф на Дирекция „ Вътрешна сигурност “-МВР Стефан Банков. Решението е от през вчерашния ден и удостоверява присъдата на Административен съд-София-град за противозаконното уволняване на Банков от Министерство на вътрешните работи.

Той бе отхвърлен от Рашков поради изказвания пред медии, че му е оказван напън да уволнява чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Мотивът за уволнението беше, че с изявленията си шефът на Вътрешна сигурност е нарушил Етичния кодекс на Министерство на вътрешните работи.

В решението обаче от 22 март 2023 година съдът е записал, че изразеното от Банков противоречие с дейностите на министъра на вътрешните работи и неговия заместител не би трябвало не е дисциплинарно нарушаване.

„ Свободата на словото е част от фундаменталните правила върху които се гради всяко демократично общество и е едно от главните условия за неговия прогрес и за развиването на всеки човек “, написа съдът. И добавя, че в съответния случай изявлението на Банков може да бъде несъмнено като сериозна позиция и не опонира на Етичния кодекс на Министерство на вътрешните работи.

Според съдът наложеното на Банков уволняване освен има негативни последствия върху кариерата му, само че също по този начин би могло да има сериозен вцепеняващ резултат върху други чиновници от Министерство на вътрешните работи и да ги обезсърчи от докладване на непозволено държание.

„ Общественият интерес от даването на информация за непозволен напън и непозволени дейности в границите на Министерство на вътрешните работи е толкоз значим в едно демократично общество, че надвива над интереса от поддържане на публичното доверие в тази институция “, се споделя в заключението на правосъдния състав.

Във Facebook Банков разяснява, че с решението си Върховни административен съд за следващ път затвърди чувството за правда и правдивост.

„ За мен и моето семейство днешният ден е прочувствен, Ден, в който съда постанови, че съм уволнен нелегално.

Правото е висшо и решенията не се разясняват, изключително тези на последна инстанция.

Нека Бог да пази България и всички Вас!!! “, написа Стефан Банков.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР