Tribune.bgОбществената поръчка за закупуване на медицински хеликоптери пропадна и беше

...
Tribune.bgОбществената поръчка за закупуване на медицински хеликоптери пропадна и беше
Коментари Харесай

Проф. Костадин Ангелов за пропадналата поръчка за медицински хеликоптери: Поредният провал на „Промяната“, който беше анонсиран с фойерверки

Tribune.bg
Обществената поръчка за закупуване на медицински хеликоптери пропадна и беше спряна от служебното държавно управление. Причините са заложените критерии от държавното управление на Кирил Петков. При появил се единствено един претендент той не дава отговор на заложените критерии за цена и по този начин страната ни още веднъж остана без медицински хеликоптери. Това ли е повода и има ли още неща, които от „ Промяната “ са пропуснали по тази значима тематика – потърсихме за коментар депутата от ГЕРБ-СДС и някогашни здравен министър проф. Костадин Ангелов:

– Проф. Ангелов, за неопределен срок оставаме без медицински хеликоптери. Служебното държавно управление приключи поръчката, защото претендентът е единствен, а офертата надвишава условията в поръчката. Как бихте коментирали този противен за България процес?

– Тя нямаше да е неприятна, в случай че не се правеше всичко бързо и напук. На процедура е оповестена процедура без прогнозната цена за нея да е авансово сондирана с цената на пазара, без да се направи пазарно изследване по смисъла на Закона за публичните поръчки. Вероятно е употребявано остарялото пазарно изследване, което е правено през 2019-2020 година, което е правено от нашия екип в Министерството на здравеопазването. На процедура можем да кажем, че са ни управлявали некадърници, хора които не познават закона, нито знаят къде се намират, нито знаят къде желаят да отидат и по какъв начин да отидат до там. Непознаването на закона води до ето това, правиш нещо от което няма резултат и на процедура това е едно порочно зачатие с мъртво раждане. Тогава, когато си експерт, познаваш системата, законодателството и знаеш по какъв начин се вършат нещата, тъй като задачата и парите са огромни, без да се бърза.

– Има ли шансове да се възобнови скоро процедурата и да бъдат закупени по този начин нужните ни хеликоптери?

– И сега има късмет да се съблюдава законът, да се извърши директно договаряне с компанията, която е единствена, доколкото разбирам. Като се вземе за оптималната цена на поръчката, минималната цена от подадената оферта, тази, която е с най-ниска цена. Законът позволява такава процедура, само че той би трябвало да се познава и да се съблюдава.

– Що се отнася до Плана за възобновяване и резистентност, там има ли риск да се изгубят средствата, с които би трябвало да се закупят тези хеликоптери?

– Всичко, което приказваме досега, би трябвало да се случи до края на 2023 година. Но когато всичко се прави напук от хора, които са некадърни, то резултатът е 0 за България.

– Днес доктор Симидчиев разяснява пред медията ни, че в действителност по-големият проблем е с фрагментите и че би трябвало да има готови водачи.

– Тук има и още нещо, за какво да вземем за пример не се купят още два хеликоптера, които са по-евтини от тези за медицинските цели, които да са ситуирани в Долна Митрополия и да се образоват български водачи, а би трябвало да се пращат водачи да се образоват в чужбина, като това образование на един водач е към 1 милион лв. за един водач. Първо това е безрасъдно, второ няма никаква пазарна, икономическа и здрава логичност в тази постъпка. Тук още веднъж приказваме за неналичието на стратегически мислете и държавнически метод. Проблема на хеликоптерите не е единствено тяхното съществуване. Трябва да има площадки където да кацат, построена система, основана логистика от медицински екипи, ръководители, звено което да прави цялата тази здравна помощ по въздух. Не е въпроса единствено на хеликоптери. Понеже тематиката е публично значима, публичното мнение се заблуждава и ето това се случва. Това е следващия неуспех на „ Промяната “, който беше обявен с фойерверки и в последна сметка се видя, че имаме един спукан балон.

– Подготвени ли са незабавните ни медици за такива по-специфични условия?

– Нямаме готови екипи за тази въздушна незабавна помощ и не се работи в тази посока.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР