Три зони, попадащи изцяло в морските пространства на България -

...
Три зони, попадащи изцяло в морските пространства на България -
Коментари Харесай

Министърът на околната среда и водите обяви три защитени зони в Черно море

Три зони, попадащи напълно в морските пространства на България - „ Аладжа банка “, „ Емона “ и „ Отманли “, са оповестени за предпазени със заповеди на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Целта на отбраната на зоните е запазване и поддържане на видовете естествени местообитания и типовете, техните популации и разпространяване в границите им, за реализиране и поддържане на удобното им природозащитно положение в Черноморския биогеографски район, показват от ведомството.

Предмет на запазване в предпазена зона „ Аладжа банка “ са видовете естествени местообитания, рифове и непрекъснато покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, както и местообитанията на типовете муткур (морска свиня, Phocoena phocoena), афала (Tursiops truncatus), карагьоз (дунавска скумрия, Alosa immaculata) и дребен карагьоз (харип, Alosa tanaica). Зоната е с обща повърхност 6,6964 кв. км.

Защитена зона „ Емона “ е с обща повърхност 553,4528 кв. км. Предмет на запазване са още веднъж видът естествено местообитание, рифове и местообитанията на типовете муткур, афала, карагьоз и дребен карагьоз.

Предмет на запазване в предпазена зона „ Отманли “ - с обща повърхност 0,0883 кв. км, са непрекъснато покритите от морска вода пясъчни и тинести плитчини и местообитанията на типовете муткур, афала и карагьоз.

От Министерството на околната среда и водите акцентират, че и в трите заповеди на министъра са планувани режими, с които се подсигурява опазването на типовете и видовете естествени местообитания, предмет на запазване в предпазените зони. От ведомството означават още, че обезпечаването на свързаността и целостта на мрежата от предпазени зони в страната е част от Европейската екологична мрежа „ Натура 2000 “.

В края на август предходната година шефът на дирекция " Национална работа за отбрана на природата " към екоминистерството Мирослав Калугеров разгласи, че екип от учени и специалисти стартира работа по правене на картата на разпространяването на местообитания и типове в предпазените зони в българската част на акваторията на Черно море. Проучването е в границите на плана " Натура 2000 в Черно море " – " Проучване и картиране на разпространяването на видове естествени местообитания, местообитания на типове и техните популации, и установяване на природозащитното им положение в морските пространства на Република България ".

 

Източник Българска телеграфна агенция

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР