Три златни медала спечелиха ученички от хасковската Професионална гимназия по

...
Три златни медала спечелиха ученички от хасковската Професионална гимназия по
Коментари Харесай

Дизайнерки от Царската с 3 златни медала за уникално...

Три златни медала завоюваха ученички от хасковската Професионална гимназия по дървообработване и строителство „ Цар Иван Асен II ” от 10-тото издание на Панорама на професионалното обучение в България. В конкуренцията извършена в Пловдив взеха присъединяване 86 професионални учебни заведения от цялата страна.

Първо място в надпреварата зае тимът от дванадесетокласничките Ваня Делчева, Катерина Маринова и Юзлем Азиз в категория „ Стилни мебели и дърворезба “. Битката е била сред 8 професионални учебни заведения в страната, които са се класирали за държавния край, само че хасковският тим е победител с атрактивен мебел барче за алкохол във формата на контрабас. Уникалната мебел е впечатлила освен журито, а и заместник-министъра, който е потърсил хасковските девойки с цел да ги поздрави за истинската им концепция. Моделът и размерите са взети истинския контрабас на Симфоничния оркестър, сподели капитанката на тима Юзлем Азиз. Тя изясни, че за трети път се явява на тази конкуренция, само че тази година за прърви път са напълно дамски екип и това им е помогнало да завоюват наградата.

Барчето е с плъзгащи порти и може да се употребява за предпазване на питиета. Изработката на барчето лишила към 4 месеца, като на трите девойки помагал и ръководителят им Милен Милков. За конкуренцията в националния край девойките са изработили пано със слънце и огледало, което също е направено авансово в гимназията.

 

Отборът от трите девойки е спечелил и златен орден за най-хубава презентация на своите мебели. Ваня, Катя и Юзлем са в компетентност " мебелно произвеждане ", зрелостници са и считат да продължат образованието си по специалността в Лесотехническия университет в София, където ще аплайват инженерен дизайн, а желанието им е да се занимават с вътрешен дизайн.

Третото златно отличие е за единадесетокласничката Даниела Йорданова. Тя е победител във финалния кръг на надпреварата в Пловдив за настилка и обшивка от фаянсови плочки. Даниела е победила останалите седем състезатели, измежду които единствено едно момиче и шест момчета, изясни ръководителката й Илияна Безергянова. Всички участници имали задание да изпълнят 1 квадратен метър с фаянсови плочки. Изпълнението е оценено от комисия експерти за точност, непорочност, качество на осъществяването. Йорданова завоюва всички районни надпревари с майсторлук, и счита да взе участие и следващата година в конкуренцията, с цел да отбрани купата си. Тя сподели, че желае да стане строителен инженер и за задачата ще кандидатства тази компетентност в УАСГ.

Директорката на ПГДС „ Цар Иван Асен II ”  Мариела Златева сподели, че това е най-силното присъединяване на възпитаниците и в Панорамата на професионалното обучение до момента. Тя показа, че това е петото им присъединяване в надпреварата и за първи път печелят златни медали. Златева е извънредно горда с представянето на четирите девойки, които са посочили, че тези специалности не са единствено мъжки, а и дамите могат да работят доста сполучливо в тази сфера. За преподавателите също има грамоти, както и плакет за учебното заведение.

Междувременно от гимназията се похвалиха с ремонтирани класни стаи, които са украсени с разнообразни пана на стената и нови мебели, направени от самите възпитаници./Хасковска Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР