Три ВиК дружества – от Хасково, Стара Загора и Бургас,

...
Три ВиК дружества – от Хасково, Стара Загора и Бургас,
Коментари Харесай

Три ВиК дружества работят съвместно за отстраняване на ВиК аварията в Хасково

Три ВиК сдружения – от Хасково, Стара Загора и Бургас, работят взаимно за премахване на ВиК повредата, която остави без вода част от Хасково и по-малки обитаеми места в региона. За по-бързото възобновяване на водоподаването се употребяват техническият капацитет на ВиК Стара Загора и материали от ВиК Бургас.

Зам.-министър Валентин Граматиков, регионалният шеф на Хасково Минко Ангелов, Ивайло Ванков – член на УС на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД, и шефът на ВиК Хасково Борис Бусаров ревизираха на място работата на екипите по премахване на тежката повреда. Тя породи на 21 септември 2021 година след стартирането на помпена станция „ Ябълково”, която беше краткотрайно спряна поради планов ремонт на EVN. При стартирането ѝ, заради мощното налягане на водата стана тежката повреда, която остави без вода Хасково и по-малки обитаеми места в региона. Аварийните екипи на ВиК-Хасково започнаха незабавно работа по отстраняването на казуса. Ситуацията се оказа по-тежка от предстоящото в подземната инфраструктура. На място към този момент ги подкрепят и служащи на ВиК Стара Загора.

В разследване на високото налягане и дългата употреба пропада поставка на водопровода и част от него се е изместила. За възобновяване му са нужни тръби, които поради характерния си диаметър не са постоянно употребявани. Такива са налични във ВиК Бургас, от където се доставят, дружно с други нужни аварийни елементи.

По-различното в обстановката е, че би трябвало да се употребяват материали, които от дълго време се употребяват единствено на доста малко места в страната. Отстраняването на повредата е по-трудоемък развой поради налагащите се спомагателни изкопни работи, обърна внимание зам.-министър Граматиков.

Местните екипи, които работят по премахване на повредата, показаха задоволството си, че посредством екипната работа на трите сдружения и съществуването на характерната тръба, доставена от Бургас, ще даде опция водоподаването към жителите да бъде възобновено в най-кратки периоди. Липсата на такава би наложило тя да бъде поръчвана от Франция, което щеше би удължило доста периода за възобновяване на водоснабдяването.

Екипите работят оптимално бързо, като задачата е водоподаването да бъде възобновено до на следващия ден заран.
„ Със взаимни старания на Министерство на регионалното развитие, Областна администрация Хасково и ВиК холдинга ще бъде създаден план за замяна на помпите в Помпена станция Ябълково и на отвеждащите тръби от помпената станция до водопровода “, осведоми заместник-министър Граматиков. Той разясни, че задачата е да се обезпечи самостоятелност на електрозахранването, понижаване на разхода за електрическа енергия и реализиране на еднородност на положението на ВиК системата.

Направен разбор от локалния ВиК оператор демонстрира, че с замяна на помпите ще се понижи доста разходът за електрическа енергия, която е един от огромните разходни индикатори при образуване на цената на ВиК услугите.

Управителят на ВиК Хасково осведоми, че разходът за последния месец възлиза на 1,1 млн. лева, като за съпоставяне за същия интервал на предходната година е бил 0,5 млн. лева

„ Български ВиК холдинг “ ЕАД има подготвеност да подкрепи финансово ВиК Хасково.
Областният шеф Минко Ангелов подсети, че преди 10 години е създаден план за воден цикъл в четири квартала на Хасково, който обаче не е осъществен.

ВиК Хасково предизвестява, че вследствие на повредата и разбъркване на вода от разнообразни резервоари има възможност за завишаване на цената по индикатора „ натурален уран “. Затова от сдружението приканват жителите да не употребяват водата за питейни потребности до отстраняването ѝ. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратено писмо и до РЗИ.

ВиК-Хасково обезпечава водоноски, които ще бъдат позиционирани на разнообразни места в града. В момента те се дезинфекцират.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР