Три варианта за получаване на пенсия от частните фондове предлага

...
Три варианта за получаване на пенсия от частните фондове предлага
Коментари Харесай

Експерти коментираха вариантите за увеличаване на пенсиите

Три разновидността за приемане на пенсия от частните фондове предлага общественият министър.

Първите заплащания би трябвало да стартират след две години. Коментар по тематиката в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия направиха Лидия Шулева, някогашен министър на труда и обществената политика и Лъчезар Богданов, икономист в Институт за пазарна стопанска система.

"Най-вероятно ще бъдат закрепени със закона и ще бъде ясно кой какви благоприятни условия ще има, като избор ще има единствено като са изпълнени избрани условия.

Тоест, ще има опция за избор, само че при избрани условия. Очакваме разнообразни разновидности да бъдат определени. Проблеми и компликации, несъмнено, ще има. Най-вече заради обстоятелството, че предвижданията, че 20 години ще бъдат релативно задоволителни, с цел да се получи една добра втора пенсия, най-вероятно няма да се окажат верни ", сподели Лидия Шулева.

"Проблемът е много бездънен и е заложен от доста време. В старта на капиталонатрупващия модел за спомагателното обезпечаване, вноските първоначално не бяха даже 5%.

Минималните приходи и огромна част от заплатите, изключително за хората с ниски приходи, бяха извънредно ниски. И имаме случаи, в които имаме вноски по 3,4 лв. на месец. Очевидно това не е задоволително и няма по какъв начин да работи модел при толкоз ниски вноски за пенсии ", означи Лъчезар Богданов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР