Три свързани с Covid-19 риска оглавяват 10-ия, отразявайки потенциални сценарии

...
Три свързани с Covid-19 риска оглавяват 10-ия, отразявайки потенциални сценарии
Коментари Харесай

Allianz посочи нaй-гoлeмитe pиcĸoвe пpeд бългapcĸия бизнec пpeз 2021 г

Три свързани с Covid-19 риска оглавяват 10-ия, отразявайки евентуални сюжети за спиране на активност и загуби, пред които са изправени фирмите след пандемията, написа

Това са Прекъсването на бизнеса, експлоадирането на пандемия и кибер случаите са едни от най-големите опасности за бизнесa за 2021 година Това са едни от главните заключения от десето подред изследване на Алианц за световните опасности Allianz Risk Barometer.

Годишното изследване на световните бизнес опасности, направено от Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) включва мненията на 2769 специалисти от 92 страни и територии, в това число изпълнителни шефове, мениджъри на риска, брокери и застрахователни специалисти.

Рискът от експлоадиране на пандемия се изкачва до позиция номер 2 от номер 17 и се преглежда като съществена причина за спиране на бизнес активността през 2021 година, последвани от кибер опасности.

Компаниите се стремят към превъзмогване на риска от спиране на веригите им на доставки и влагат старания в това бизнеса им да не се прекъсва при рискови събития.

По номер четири при рисковете е пазарното развиване,. Наред с това и макроикономическото развиване (8-о място) и политическото принуждение (10-о място) са измежду възходящите опасности.

Социално-икономическите последствия от пандемията ще доведат до по-голяма неплатежоспособност и евентуално ще допринесат за по-нататъшни цивилен безредици през 2021 година Изменението на климата пада до девета позиция, само че ще бъде още веднъж в дневния ред на бизнеса като приоритет през 2021 година

"В Алианц Риск Барометър 2021 очевидно преобладават трите Covid-19 риска. Прекъсването на бизнеса, пандемията и кибер рисковете са мощно свързани, което е удостоверение на възходящата накърнимост на нашия мощно глобализиран и обвързван свят.

Пандемията с ковид припомня, че ръководството на риска и ръководството на непрекъсваемостта на бизнеса би трябвало да се развиват в допълнение, с цел да оказват помощ на бизнеса да се приготви и оцелее при рискови събития.

Докато пандемията продължава значително да въздейства на страните по света, ние би трябвало да се подготвим за по-чести рискови сюжети, като спиране на облачната съгласуваност в световен мащаб или хакерска атака, естествени бедствия, провокирани от изменението на климата или даже експлоадиране на друго заболяване " разяснява Йоахим Мюлер, основен изпълнителен шеф на AGCS.

За България картината е малко по-различна. Челната тройка и у нас се оглавява от риска от експлоадиране на пандемия (№1 с 57%), следван от заплахата от спиране на бизнес активността (№2 с 35%).

Третата позиция обаче е за рисковете свързани със законови и регулаторни промени (№3 с 31%), което значи, че българските специалисти правят оценка като рискови за бизнеса комерсиалните войни, митническите цени, икономическите наказания, протекционизма, Brexit и дезинтеграцията в еврозоната.

Пандемията води до спиране - в този момент и в бъдеще

Преди експлоадирането на Covid-19 рискът от спиране на бизнес активността към този момент оглавяваше седем пъти Алианц Риск Барометъра и се завърна на първото място, откакто беше изместена от Кибер риска през 2020 година

Пандемията демонстрира, че рисковете от спиране на бизнес активността от рискови събития в световен мащаб са не просто теоретични, а действителна опция, причиняваща загуба на доходи и разстройства в производството, интервенциите и веригите на доставка.

59% от интервюираните акцентират пандемията като съществена причина за спиране на бизнес активността през 2021 година, следвана от кибер произшествия (46%) и естествени произшествия и пожар и детонация (около 30% всеки).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР