Три самолета МиГ-31И с хиперзвукови ракети Кинжал са пребазирани на

...
Три самолета МиГ-31И с хиперзвукови ракети Кинжал са пребазирани на
Коментари Харесай

Русия прати изтребители с хиперзвукови ракети Кинжал в Калининградска област

Три самолета МиГ-31И с хиперзвукови ракети " Кинжал " са пребазирани на летището " Чкаловск " в Калининградска област в границите на спомагателните мероприятия по стратегическо въздържане. Това заяви министерството на защитата на РФ, представено от ТАСС.

От ведомството прецизират, че в хода на полета е отработено взаимоотношения с изтребителната авиация на 6-а войска на Военно-въздушните сили и противовъздушната защита, както и с морската авиация на Балтийския флот.

" На летище " Чкаловск " ще бъде проведено непрекъснато бойно дежурство на самолетите МиГ-31И, въоръжени с хиперзвуков авиационен комплекс " Кинжал ", прецизират от съветското МО.

" Кинжал " е най-новият съветски военен комплекс с хиперзвукови аеробалистични ракети. Той е оборудван на изтребители-прехващачи МиГ-31К и МиГ-31И. Ракетата " Кинжал " е мъчно забележима за радарите, има висока маневреност и е предопределена за заличаване на наземни и морски цели.

Скоростта на ракетата надвишава 10 пъти скоростта на звука, далекобойността ѝ е над 2000 км. Ракетата маневрира във всички етапи на полета, което ѝ разрешава да заобикаля всички системи за противовъздушна и противоракетна защита. Комплексът може да бъде оборудван с елементарна или нуклеарна бойна глава. Масата на бойната част е 500 кг.

Комплексите " Кинжал " са въведени на опитно-бойно дежурство в съветската войска от декември 2017 година Официално първата им приложимост в действителни бойни дейности става на 18 март 2022 г в хода на военната интервенция в Украйна, прецизира ТАСС.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР