Три са събитията, белязали и тази седмица като прахосана от

...
Три са събитията, белязали и тази седмица като прахосана от
Коментари Харесай

Акценти за 17–23 март от Banker Weekly

Три са събитията, белязали и тази седмица като прахосана от позиция на правосъдната промяна и одобряване върховенството на закона: решението на Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси за очистване на профилираното правосъдие; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с министър-председателя Кирил Петков; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с българския основен прокурор Иван Гешев. Започваме по ред на номерата.

Парламентарно показаните партии ще имат още 7 дни, с цел да показват своите оферти за претенденти за шеф на Българска национална банка. Това се наложи, откакто първата процедура приключи несполучливо на 8 март. 

На 16 март (сряда) народните представители одобриха препоръчаните от парламентарната Комисия по бюджет и финанси правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за гуверньор на централната банка, даване и обществено обявяване на документите и чуването на претендентите в Комисията по бюджет и финанси. Бе избрана и процедурата му за избор от Народното събрание. От присъстващите в пленарната зала 218 депутати, 120 поддържаха предлагането срокът да е седем дни, други 25 бяха срещу, а 73 се въздържаха.

Вече 13 години (откакто през 2008-2009 година ни " цапардоса " международната финансова и икономическа криза) България не стопира да приказва по какъв начин би трябвало да реши един основен проблем – зависимостта си от импорт на енергоносители от Русия.  Природен газ, нефт и нуклеарно гориво идва все от Руската федерация у нас. И до момента в който за петрола и даже нуклеарното гориво към този момент се приказва, че има опция за доставки от други места, то при природния газ нещата се случват към момента доста постепенно и протяжно (може би даже продажно, съгласно някои специалисти), тъй като към момента 70% от синьото гориво го изискуем на Москва...

Референдумът е най-хубавият метод един народ да се самонакаже ”. Така отговори преди години тогавашният външен министър Соломон Паси на тези, които питаха за какво не се е провело всенародно допитване дали България да стане член на НАТО. Е, в тази му мисъл има аргумент.

По същия метод недоверието в държавното управление, в институциите, по време на рецесии може да провали страната. Българинът изначално не има вяра в тези, които го ръководят, макар че той си ги избира. Като емблема на нашенския нрав стои прословутата фраза – те (там горе) и ние (тук долу), която от епохи маркира пропастта сред ръководещи и ръководени.

Освобождаването от наказателна отговорност с налагане на санкция да е допустимо и при засегнатост и клюка против властта, а освен против жителите, като размерите на наказванията бъдат понижени. Това планува препоръчан от правосъдното министерство план за промени в Наказателния кодекс (НК), с които кабинетът реагира на множеството неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в тази тенденция. 

На бензиностанции INSAoil и в няколко други дребни вериги бензинът и дизелът костват много над 3 лева – 3.14-3.20 лв.. Тези цени обаче към този момент са изключения. Пазарът настойчиво задържа цените малко под 3 лв.. Но тази психическа граница елементарно може да бъде прекрачена. Време е страната да се намеси.

В края на предходната и началото на тази седмица, Министерският съвет е обсъждал да се отстранен краткотрайно биодобавките в бензина и дизела, влагани по наложителна евродиректива. Не се е стигнало до единно мнение, научи „ БАНКЕРЪ ” от собствен извънредно добре осведомен източник. Изтъкнато е било, че различен рационален лост за задържане на цените все още няма.

Управлението е в много комплицирана структура, с партии, които дълго даже не си говореха. Но реализираме уравновесен и явен метод. Помагаме на Украйна, одобряваме съюзнически сили на наша територия, пазиме независимостта на България, интегрираме се добре в НАТО – виждате качествата на новия боен министър. Във време на война единственото, което нямаме, е време. А би трябвало да се работи бързо и уверено. Въпреки опитите за дестабилизация, насаждането на страхове у популацията и политическото потребление на обстановката, стопанската система ни стои много устойчиво, базата за хората и бизнеса е постоянна, което разрешава да се прави обикновено обмисляне. Що се отнася до националното равнище, там текат процеси, свързани с няколко вероятни сюжета – удобни, отрицателни и тежки. Готвим се за всички, с цел да не бъдем сюрпризирани. И не става дума единствено за инфлация и парични потоци. Говорим за логистика, физическо съществуване на артикули – неща, за които Европа не е мислила от Втората международна война насам.  Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред „ БАНКЕРЪ “.

Истински шок измежду действителните производители на плодове, зеленчуци и картофи провокираха издадените на 10 март заповеди, с които земеделският министър дефинира размерът на заплащането за един позволен хектар по Схемата за обвързано подкрепяне за бранш " Плодове и зеленчуци " за Кампания` 2021.

Въпреки галопиращата от няколко месеца инфлация, макар неимоверните старания на българските производители да оцелеят по време на пандемията и последвалата разюздана енергийна рецесия, през днешния ден - когато към всичко това " умерено " можем да прибавим и войната, вилнееща току на прага ни - някой в министерството внезапно реши да ореже бюджета тъкмо за тази помощ. И то не с 5-6%, а с цели 20 на 100 спрямо заплащанията за 2020 година.



Горещата война ще завърши скоро, тъй като Русия няма опция да я води дълготрайно. Предполагам, че и съветското общество, колкото и да е упоено от медии, цензура и боязън ще се разсъни, тъй като загубите ще станат прекомерно огромни. А виждаме и какво се случва на терен след глобите. Рублата влиза в серпантина на обезценка, съветските жители нямат достъп до валутните си сметки, могат да теглят средства единствено в рубли, експортът на страната би трябвало да се обмени в рубли по курса на централната банка.  Икономическият специалист Никола Янков пред „ БАНКЕРЪ “.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР